Rasket haigust põdevad lapsed saavad viimast aastat toetust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihtüoosihaigete laste nahk vajab pidevat kreemitamist.
Ihtüoosihaigete laste nahk vajab pidevat kreemitamist. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond kogub veel sellel aastal annetusi ihtüoosi põdevate laste ja noorte toetuseks. Juba seitse aastat kestnud projekt lõpeb detsembris.

Ihtüoosihaigete jaoks vajalike kreemide-salvide kogus ühes kuus võib ulatuda mitme kilogrammini, kuid Eesti Haigekassa seda ravikuluna ei arvesta, teatas lastefond. Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Seltsi president Annika Volke ütles, et nende laste jaoks on kreemid ravim ning riik peaks seda ka niimoodi arvestama.

Lastefond alustas ihtüoosi põdevate laste toetamist juba 2007. aastal kampaaniaga «Keegi pole seda väärt» ja teeb seda siiani: 2014. aastal on toetusesaajate nimekirjas 14 last, igaühte neist toetatakse kuni 64 euroga igas kuus.

Sel suvel rääkis fondi esindaja Agnes Karelson Postimehele, et fond on neid lapsi toetanud pika aja jooksul ja suurte summadega. Fondi hinnangul jäi vanemate aktiivsus probleemi lahendamisel liiga tagasihoidlikuks. Karelsoni sõnul peavad haigete liidud ise tegutsema selles suunas, et ravimifirmad registreerivad ravimid ümber ja siis on võimalik, et haigekassa hakkab nende soetamist toetama.

Kuigi ihtüoosi põdevate laste toetamine ei ole enam ammu olnud fondi põhikampaania, leidub ikka neid, kes teevad annetuse just neile lastele mõeldes. Näiteks Tele2 kontoris tegid töötajad isekeskis korjanduse ja kogusid 130 eurot.

«Eesti nahaarstid tänavad Lastefondi ja annetajaid hoolivuse eest,» ütles Volke. «Loodame väga, et see innustab ka sotsiaalministeeriumi leidmaks lahendust baaskreemide hüvitamiseks.»

Ihtüoos on pärilik ja eluaegne nahahaigus, mida nimetatakse ka kalasoomustõveks. Ihtüoosi puhul on naha sarvkihi rakkude uuenemine kiirenenud või on aeglustunud nende irdumine. Kahjustunud nahka ei ole võimalik terveks ravida, kuid regulaarse ja korraliku nahahoolduse ja ravimite tarvitamisega on võimalik naha seisukorda oluliselt parandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles