Apteeker: talvel võiks eelistada rasvasemaid kreeme

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näohooldus.
Näohooldus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Südameapteegi farmatseut-nõustaja Merilin Israeli sõnul kehtib käredama pakase ajal nahahoolduses lihtne põhitõde: mida külmemaks läheb ilm, seda rasvasem peab olema kreem.

Külmade ja tuuliste ilmadega läheb nahk punaseks, muutub kuivaks ja hakkab ketendama, mistõttu vajab erilist hoolt.

Apteegis müüakse talvisel perioodil spetsiaalseid tooteid, mida nimetatakse kas talve- või ilmastikukreemideks,«Kuna kõik kreemid sisaldavad mingil määral vett, siis talvekreemid peaksid olema nii võimalikult veevabad, kui vähegi võimalik – või eelistada salve,» lausus Israel.

«Osad talvekreemid sisaldavad essentsiaalseid rasvhappeid, mis moodustavad nahale kaitsekihi ning hooldavad.  Samas on kreemile alati lisatud erinevaid õlisid, mis nahka niisutavad ja pehmendavad,» selgitas apteeker-nõustaja.

Erinevaid talvekreeme pakuvad mitmed tootjad. Mõnel kosmeetikafirmal on eraldi n-ö beebisari, mida võib apteekri kinnitusel kasutada ka täiskasvanu. «Täiskasvanu võib seda kasutada täiesti muretult, sest see ongi õrnale ja tundlikule nahale mõeldud,» tõdes Israel.

«Talvistel kreemidel pole üldjuhul lisaaineid – nad ei sisalda erinevaid säilitus-, värv- ega lõhnaaineid. Inimesed on selles osas hästi teadlikuks saanud. Üldjuhul seda jälgitakse ja võikski jälgida, sest mida tundlikum on nahk, seda vähem tahab ta erinevaid lisaaineid,» lisas apteeker.

Tema sõnul oleneb kreemi valimine alati nahatüübist. «Kui on probleemne nahk – kellel on akne või lihtsalt rasvane nahk, siis nendel ei ole soovitatav nii rasvaseid salve kasutada. Neil peaks kreem olema siiski niisutav ning oluline on, et see ei tekitaks komedoone,» rääkis Israel.

Tõsisemate nahaprobleemidega inimesed peaksid alati apteekri käest kreemi valimisel nõu küsima. «Iga nahk on erinev ja kreemide koostis on loomulikult ka erinev, mõnikord on inimesel oluline ka kreemi konsistents – kas ta on vedelam või paksem,» ütles ta.

Soovitav on kreem talvel näole määrida 20-30 minutit enne välja minemist. «Talvel on oluline valida ka päikesekaitse faktoriga kreem, kuna päike peegeldab lumelt nii intensiivselt tagasi, et kahjustab nahka,» märkis apteeker.

Talviste ilmastikukreemide vastu on Israeli arvates huvi möödunud aastaga võrreldes veelgi suurem. «Asi on võib-olla selles, et liiga järsku läks külmaks. Üleminek oli inimeste jaoks karm. Nahk ei jõudnud külmaga harjuda,» uskus ta.

Kodus valmistatud saialillesalv

Apteeker kasutab ise kodus tehtud saialillesalvi, mis on valmistatud saialille õitest ja searasvast.«Imelihtne vahend, aga väga hästi toimib,» kinnitas ta.

«Ilusal kuival ja päikesepaistelisel päeval korjata korralik peotäis saialille õisi, millele lisada 200 g searasva. Searasv tuleb sulatada ning sellele lisada eelnevalt peenestatud saialille õied. Kindlasti ei tohi anum olla metallist. Salv tuleb ajada kergelt keema, tõsta pliidilt ning siis tagasi pannes seda korrata. Seejärel jätta 24 tunniks seisma. Järgmisel päeval tuleks korrata samaprotseduuri: ajada kergelt keema, pliidilt eemaldada ning siis uuesti kergelt keema ajada. Pärast seda lasta kaane all maha jahtuda ning panna pisikestesse klaaspurkidesse ning säilitada  külmkapis,» õpetas farmatseut oma vanaema tarkusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles