Prantsusmaa kaheksa eesmärki vähi vastu võitlemisel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsient kiiritusravi saamas.
Patsient kiiritusravi saamas. Foto: Liis Treimann

Prantsuse president François Hollande paljastas uue 1,5-miljardilise vähi vastu võitlemise kava («Cancer Plan»), mis sisaldab endas kaheksat eesmärki.

Päev pärast seda, kui maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et maailma rahvastikku ähvardab vähktõve tõusulaine, tutvustas Prantsuse president uut vähktõve vastu võitlemise kava aastateks 2014-2019, vahendab The Local.

Prantsusmaal on vähk surmapõhjusena esimesel kohal: aastas diagnoositakse keskmiselt 355 000 vähi esmajuhtu ning 2012. aastal suri haigusesse 148 000 inimest.

President François Hollande sõnas, et ebavõrdsus elanike vahel järjest kasvab - võimalused vähktõppe surra on 30-65-aastastel töölistel võrreldes juhtidega kaks korda kõrgemad. «Need erinevused on sotsiaalsed, põlvkondadevahelised ja territoriaalsed,» ütles Hollande. Uus kava aitab tema sõnul ebavõrdsust vähendada.

WHO raporti kohaselt diagnoositakse aastas vähktõbi 14 miljonil inimesel. WHO usub, et pooled neist juhtudest võiks olemata olla, kui vähendada igapäevaseid terviseriske nagu suitsetamist, rasvumist ja alkoholi tarbimist.

Hollande keskendub oma ettepanekutes eelkõige võimalustele, kuidas haigus varem avastada. Samas on ta lubanud teha ka kõik selleks, et suitsetajate arv Prantsusmaal märgatavalt langeks.

Kaheksa eesmärki on järgmised:

  • Vähikontroll on tasuta, kulud katab valitsus.
  • Emakakaelavähi kontrollid peavad olema regulaarsemad. Hollande sõnul peaks emakakaelavähi PAP-testi tegema iga kolme aasta tagant - see vähendaks suremust kümne aasta jooksul 30 protsenti.
  • Magnetresonantstomograafiga (MRI) uuringute ootejärjekorrad ei tohi ületada 20 päeva, s.o nädala võrra lühem aeg kui praegu. Hollande'i ettepanekul saaksid alafinantseeritud kliinikud eesmärgi saavutamiseks 15 miljonit eurot.
  • Riiklik tervishoiusüsteem hakkab heldemalt hüvitama nikotiini asendusravi tooteid. See on ka üks osa tubakavastasest kampaaniast, millega alustatakse veel enne suve.
  • Rohkem raha loovutatakse rekonstruktiivkirurgiasse patsientide jaoks, kes vajavad teenust haiguse järel taastumiseks.
  • Patsiendid ei pea maksma kulutusi seoses kolonoskoopiaga, kui arstid kahtlevad, et patsiendil on käärsoolevähk.
  • Vähktõvega seotud kliiniliste uuringute arv peaks järgmise viie aasta jooksul kahekordistuma.
  • Ettepanek, et patsientidel on n-ö «õigus unustada», see tähendab, et vähihaigusest võitu saanud inimesed ei pea teatud tingimustel avalikustama infot oma haiguse kohta kindlustusfirmadele ja pankadele. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles