Perearstid peaksid väikelastel paremini diabeeti diagnoosima

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeeti põevad ka lapsed.
Diabeeti põevad ka lapsed. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna lastehaigla endokrinoloogiateenistuse juhataja Ülle Einbergi sõnul peaksid perearstid mõtlema diabeedile ka väga väikese lapse puhul, kuna hiljuti oli juhtum, kus kaheaastane laps sattus haiglasse kriitilises seisundis.

Einberg sõnas Med24-le antud intervjuus, et perearstid peaksid mõtlema diabeedile ka väga väikese lapse puhul. «Aasta lõpul oli meil juhtum kaheaastase lapsega, kes põdes ägedat ülemiste hingamisteede põletikku. Ema märkas, et laps joob väga palju ja palus perearstil teha veresuhkru analüüsi, aga perearst ütles, et kuna kaks kuud varem seda tehti ja oli korras, siis pole seda vaja uuesti teha. Laps sattus meie haiglasse kriitilises seisundis. Väikelapse puhul tuleb uurida kohe, kui kaebused tekivad,» rääkis ta.

Üldiselt on Einbergi sõnul Eesti perearstid igati teadlikud ja vajadusel teevad veresuhkru analüüse. «Rõhutan veelkord, et väikelastega võib olla keeruline, eriti, kui ema või isa ei pööra sellele tähelepanu ega kaeba, et laps joob või pissib palju. Sel juhul nõuab haiguse diagnoos perearstilt veel suuremat oskust,» lausus ta. Eelmise aasta 39-st esmase diagnoosi saanud lapsest olid suunatud haiglasse perearstide poolt 18.

Haiguse diagnoosimine on perearsti peal – ta peab oskama haigust ära tunda ja suunama patsiendi haiglasse nii kiiresti, kui võimalik. «Kui laps kirjutatakse haiglast koju, siis on perearsti roll kindlasti peret toetav. Ma ei tea ühtegi peret, kes võtaks esmast haiguse diagnoosi ja sellest tulenevat ravi ning jälgimist ilma stressita. See on diagnoos kogu eluks,» märkis Einberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles