/nginx/o/2014/02/07/2803144t1h6682.jpg)
2012. aastal suri kõige rohkem eestlasi südame isheemiatõvedesse – mida saaksime teha, et püsiksime tervemad?
Südamehaigused on muuhulgas ka Ameerikas peamiseks surmapõhjuseks, kirjutab väljaanne Medill Reports ja jagab nõu, milline toit mõjub südame tervisele hästi.
Üldised põhimõtted on lihtsad: vali toit, mis sisaldab palju vitamiine, mineraale ja kiudaineid ning vähenda nende toitude tarbimist, mis sisaldavad küllastunud rasva, suhkrut ja naatriumi. «Küllastunud rasvad suurendavad kolesterooli taset ja põhjustavad põletikku,» ütles New Yorgi Columbia ülikoolis töötav meditsiiniprofessor Lori Mosca. Tema arvates on parim nõuanne punase ja rasvase liha asendamine valgurikka toiduga nagu kala, oad ja kana.
Kümme südamele kasulikku toiduainet on järgmised:
- Pähklid
- Kaerahelbed
- Marjad
- Spinat
- Kaunviljad (näiteks hernes, kikerhernes, põlduba, aeduba, sojauba jt)
- Linaseemned
- Tomat
- Punane vein
- Lõhe
- Tume šokolaad