Rasvunud inimesi ohustab õhusaaste rohkem

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvunuid ohustavad õhusaasteained rohkem.
Rasvunuid ohustavad õhusaasteained rohkem. Foto: SCANPIX

Rasvunud inimesed on vastuvõtlikumad õhusaastest tingitud haigustele, kuna nad hingavad sisse rohkem õhku, selgus uuest uuringust.

Keskmine täiskasvanu, kelle kehamassiindeks (BMI) on 18,5 ja 25 vahel, hingab ööpäevas sisse 16,4 kuupmeetrit õhku, kirjutab Telegraph. Samal ajal hingavad rasvunud inimesed, kelle kehamassiindeks jääb 35-40 vahele, päevas sisse koguni 24,6 kuupmeetrit õhku,» ütles Brochu. Seda on 8,2 kuupmeetrit enam kui keskmise normaalkaalulise täiskasvanu puhul.

Uuringu viisid läbi Kanada Montreali ülikooli teadlased, eesotsas professor dr Pierre Brochuga. Uuringus osales 1900 inimest. Brochu sõnas, et uuringu tulemuste kohaselt on rasvunud ja ülekaalulised inimesed rohkem vastuvõtlikumad õhusaaste poolt tekitatud haigustele.

Õhus olevad hingamisteid ärritavad ained nagu ammoniaak, vääveldioksiid, osoon ja lämmastikoksiid võivad tekitada mitmeid tõsiseid terviseprobleeme, sealhulgas astmat.

Näiteks Suurbritannias on kümned tuhanded varajased surmad seotud just õhusaastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles