Uuring: piimhappebakter LGG kaitseb lapsi nakkushaiguste eest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted ja mõned antibiootikumid ei sobi kokku.
Piimatooted ja mõned antibiootikumid ei sobi kokku. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadusajakirjades Clinical Nutrition ja Pediatrics ilmunud Horvaatia teadlase Iva Hojsaki kliinilised uuringud näitasid, et LGG-piimhappebakter aitab kaitsta lapsi nii hingamisteede kui ka seedehäiretega seotud nakkushaiguste eest.

Esimeses uuringus osales 281 lasteaiaealist last, kellest ühele grupile manustati kolme kuu jooksul LGG-bakterit sisaldavaid hapendatud piimatooteid ja teisele ilma LGG-bakteriteta hapendatud piimatooteid.

Uuring näitas, et lapsed, kes tarbisid igapäevaselt LGG-bakterit sisaldanud hapendatud piima, haigestusid hingamisteede ja seedehäirete nakkushaigustesse harvemini kui need, kes tarbisid ilma lisatud piimhappebakterita piima (vastavalt 43,2 protsenti vs 67,6 protsenti ja 14,4 protsenti vs 22,5 protsenti).

Teine kliiniline uuring uuris, kuidas mõjutab LGG-bakterit sisaldava piima tarbimine laste nakatumist hingamisteede ja seedehäirete nakkushaigustesse lastehaiglates. 

Kokku osales selles uuringus 742 last, kes olid vanemad kui 12 kuud. Pooltele lastele manustati haiglas oleku vältel LGG-bakterit sisaldavaid hapendatud piimatooteid ja teisele grupile ilma LGG-bakteriteta hapendatud piimatooteid. 

Sarnaselt lasteaias läbi viidud uuringule näitasid ka selle tulemused, et hingamisteede ja seedehäirete nakkushaigustesse nakatusid harvem need lapsed, kes tarbisid LGG-bakterit sisaldanud hapendatud piima (vastavalt 2,1 protsenti vs 5,5 protsenti ja 5,1 protsenti vs 12 protsenti).

LGG ehk Lactobacillus GG toimest on kirjutatud pea 500 teaduslikku artiklit. Teadlased on leidnud, et LGG-bakter tugevdab immuunsüsteemi, vähendab riski haigestuda hingamisteede haigustesse, aitab ennetada hambakaariese teket, haigestumist allergilistesse haigustesse ja seedetrakti infektsioonidesse ning kiirendab paranemist seedetrakti infektsioonidest.

LGG-bakterit kasutatakse piimatoodetes, mahlades, toidulisandites ja ravimites üle kogu maailma. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles