Kas tulevik toob kiiritusvabad vähiuuringud?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kiiritusravi kiirendi.
Pildil kiiritusravi kiirendi. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tulevikus võivad vähkkasvaja leviku uurimiseks nii lastel kui ka täiskasvanutel olla kasutusel sellised seadeldised, mis kahjulikku kiiritust ei anna.

Wayne ülikooli teadlaste uued leiud toovad esile alternatiivse võimaluse kasvajate uurimiseks kiiritust rakendamata, kasutades magnetresonantstomograafiat (MRI) koos nn kontrastainega (teatav raualisand), kirjutab ERRi teadusportaal.

Uuringus jälgiti 22 patsienti, kelle vanus jäi vahemikku 8–33 eluaastat ning kellel olid pahaloomulised kasvajad (lümfoomid või sarkoomid).

Teadlased tuvastasid nii MRI lähenemist kui ka tavapärast kiiritusel põhinevat skaneerimist kasutades sarnase arvu kasvajaid ehk mõlema uuringu korral oleksid tehtavad raviotsused samad.

MRI kasutab kiirituse asemel raadiolaineid ning sellise uuringul kõrvaltoimeid praktiliselt ei ole (mõned patsiendid võivad olla siiski allergilised kontrastaine suhtes).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles