Kuidas liigne valgu tarbimine tervist kahjustab?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praemuna.
Praemuna. Foto: Arno Saar / SL Õhtuleht

«Kuidas on valgud kehale kahjulikud, kui neid natuke liiga palju tarbida?» küsib lugeja tervise arengu instituudi (TAI) lehel toitumine.ee.

«Mida pean tegema, et seda kogust vähendada? Tarbin ainult kana, kala ja aedvilju, puuvilju. Kogused on piisavad, et saan kõhu täis kuni järgmise toidukorrani,» lisas küsija.

TAI projektijuht Ann Jõeleht nentis, et ehkki valgud on kehale teatud koguses vajalikud (10-20% päevasest koguenergiast), siis võib valkude liigne tarbimine, eriti loomset päritolu valkude (s.o näiteks muna, piima-, liha- ja kalatooted) liigtarbimine, viia organismi ketoosiseisundisse.

See tekitab organismis vedelikupuuduse, mis omakorda segab neerude tööd, mis peavad liigsed valkude laguproduktid (lämmastikühendid) verest välja filtreerima. Liigse valgutarbimisega kaasnev vedelikupuudus organismis võib avalduda ka peapöörituse, iivelduse või peavaluna. 

«Valkude tarbimisel oleks hea jälgida, et valdav enamik valke saadaks taimsetest allikatest (erinevad oad, läätsed, pähklid, seemned, teraviljad). Valgu koguseid on hea kontrolli all hoida, lisades einetele rohkelt puu- ja köögivilju,» soovitas Jõeleht. Puu- ja köögiviljad sisaldavad kiudaineid, mis sarnaselt valkudega tekitavad täiskõhutunde.

Kui võtta aluseks naisterahva keskmine päevane energiavajadus (s.o umbes 2000 kcal), siis võiks valgud anda sellest maksimaalselt 20 protsenti ehk 100 grammi. Süües ära 100 grammi küpsetatud kanafileed, saab sealt umbes 30 grammi valke, üks keedetud muna sisaldab valke umbes 6 grammi, 100 grammi lahjat kohupiima umbes 17 grammi, 100 grammi kuumtöödeldud lõhet umbes 24 grammi.

Erinevate toitude valgusisaldusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles