Joo rohelist teed alati koos suhkru või sidruniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidruni ja suhkru lisamine muudab rohelise tee veelgi tervislikumaks
Sidruni ja suhkru lisamine muudab rohelise tee veelgi tervislikumaks Foto: SCANPIX

Purdue Ülikooli uurimisrühm soovitab rohelisele teele alati lisada veidi suhkrut või sidruniviil - nii on tee joomisest tervisele tõusev kasu tunduvalt suurem.

Uurimisrühma hinnangul on rohelise tee positiivse tervisemõju peamiseks põhjustajaks katehhiinide nimelised antioksüdandid, mida rohelises tees leidub tunduvalt enam kui tavalises mustas tees, seisab ülikooli kodulehel avaldatud uuringus.

Kui rohelise tee tassi lisada veidi suhkrut või sidrunit, suureneb organismi võime katehhiine omastada tervelt kolm korda.

Katehhiine peetakse rohelise tee üheks kõige väärtuslikumaks komponendiks - need vähendavad nii vähi-, südamehaiguste kui ka ajuinfarkti riski.

Inimestel, kes joovad viis ja rohkem tassitäit rohelist teed päevas, on viiendiku võrra väiksem vähirisk võrreldes nendega, kes rohelist teed tarbivad päevas vaid ühe tassi jagu.

Kui aga oled rohelist teed otsustanud jooma hakata alles nüüd, on viie tassitäie vähiriski vähendav toime veelgi suurem, leidsid Tokyo vähiuuringute keskuse uurijad. 

Jaapani teadlased analüüsisid rohkem kui 219 000 naise ja mehe rohelise tee tarbimist. Üllatuslikult selgus, et rohelise tee joomine mõjus tunduvalt soodsamalt just naiste tervisele.

Kuidas täpselt rohelise tee joomine maovähi riski vähendab, praegu täpselt veel ei teata. Jaapanlased arvavad, et rohelise tee teatud koostisained võivad kahjutuks teha vähki tekitavaid baktereid.

Juba varem on leitud, et rohke rohelise tee tarbimine vähendab kopsuvähki haigestumise riski. Taiwanis 500 inimesega tehtud uuringust selgus, et nii suitsetajatel kui ka mittesuitsetajatel vähenes vähirisk märgatavalt, kui nad jõid päevas vähemalt tassitäie rohelist teed.

Just rohelise tee tarbimist peetakse nn  Aasia terviseparadoksi (ehkki nende riikide elanikud suitsetavad palju, on kopsuvähi ja südamehaiguste esinemissagedus seal ometi suhteliselt madal) üheks põhjuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles