Soome-Eesti uuring: veri paljastab riski surra järgmise viie aasta jooksul

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproov.
Vereproov. Foto: SCANPIX

Soome ja Eesti teadlased on leidnud inimeste verest ainevahetusega seotud bioloogilisi tunnusaineid ehk biomarkereid, mille hulk võib ennustada surma mis tahes haiguse tagajärjel järgmise viie aasta jooksul.

Uurimisobjektideks olid 17 000 soomlasest ja eestlasest vabatahtlikku katsealust, kelle vereproovidest määrati üle 100 erineva ainevahetusprodukti hulk, vahendab ERRi uudisteportaal väljaannet Helsingin Sanomat. Teadlased jälgisid katsealuste terviseseisundit viie aasta jooksul ja uurisid tunnusainete seost suremusega.

Uurimuses leiti, et nelja tunnusaine suhteline kogus veres aitas tagasiulatuvalt leida isikuid, kellel oli suurem risk surra mis tahes haigusesse järgmise viie aasta vältel. Sama tulemus saadi, kui võeti arvesse teadaolevad surma riskitegurid, nagu vanus, suitsetamine, alkoholi tarvitamine, kolesterooli näitajad, ülekaalulisus ja vererõhk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles