Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Grillitud lihatooted võivad põhjustada mitmete haiguste arengut

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Piret Lakson
Copy
Grillitud liha.
Grillitud liha. Foto: Ants Liigus

Grillitud lihatooted võivad tõsta nii Alzheimeri tõve kui ka diabeedi arenguriski, selgus ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringust.

Ameerika teadlaste väitel sisaldavad sellised tooted rikkalikult glükosüleerumise lõpp-produkte (advanced glycation end products, AGE), mida seostatakse paljude degeneratiivsete haiguste halvenemisega, sh diabeet ja Alzheimeri tõbi, vahendab ERRi teadusportaal.

Eesmärgiga uurida AGE ainete rolli inimestele jälgiti terveid üle 60 aasta vanuseid inimesi, kellest osal oli nimetatud ainete tase veres kõrge, teistel madal.

Kõrge AGE-ainete tasemega inimestel ilmnes üheksa vaatluskuu jooksul nii kognitiivne allakäik kui ka insuliini resistentsus.

Seega võib AGE-ainete teadlik vähene tarbimine pidurdada nii Alzheimeri tõve kui ka diabeedi arengut.

Tagasi üles