Õpilased saavad energiajookide õppematerjali

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavõte TAI esitlusest.
Väljavõte TAI esitlusest. Foto: Tervise arengu instituut

Tervise arengu instituut (TAI) on koostanud haridusasutustele esitlusmaterjali energiajookidest, mida saab kasutada abivahendina koolitöös või loengute pidamisel.

Esitlusmaterjal selgitab, mis on energiajoogid, annab ülevaate nende koostisosadest, mõjust tervisele ning esitab lühikokkuvõtte TAI ja põllumajandusministeeriumi koostöös mullu läbiviidud energiajookide uuringu tulemustest. Slaidid on koostatud nii, et esitluse läbiviijal on kasutada ka slaidide juurde kirjutatud märkused.

TAI ekspert Tagli Pitsi tõi välja, et kuna regulaarsete energiajookide tarvitajate osakaal on suurim 15-17-aastaste seas ning suurem osa energiajooke tarvitavatest õpilastest alustavad tarbimist vanuses 10-15 aastat, siis võiks teavitustöö energiajookidest olla suunatud peamiselt 7.-10. klassi õpilastele ning ennetav teavitustöö võiks alata juba hiljemalt teises-kolmandas klassis. Kuna energiajookide tarvitamine oli suur ka kutseõppeasutuses õppivate noorte hulgas, on soovitatav kasutada seda ettekannet ka neile teema tutvustamiseks.

«Esitlus ongi kokku pandud selleks, et õpetajad, huvijuhid, noorsootöötajad ja teised lastega tegelevad spetsialistid saaksid energiajooke puudutava info lihtsalt ja kompaktsena ning kasutamiseks valmis kujul,» selgitas Pitsi.  

Vähese teadlikkuse tõttu tarbitakse energiajooke peamiselt – vastavalt uuringu tulemustele – janu pärast ja energia saamiseks. Samuti tarbitakse neid palju koos alkoholiga ning seotult füüsilise koormusega, mis mõlemad on seotud suurte riskidega.

Tegelikult ei sisalda energiajook energiat rohkem kui tavaline karastusjook. Energiajoogid kasutavad organismi olemasolevaid energiavarusid, tõstes energiataseme veidikeseks kõrgele, kuid organism on hiljem rohkem väsinud. Osades energiajookides ei ole isegi suhkrut, mis energiat annaks.

Esitlusmaterjali saab vaadata ja alla laadida siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles