Hambaravis on suund maksimaalselt oma säilitamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi
Hambaravi Foto: Sille Annuk

Hambaarstide sõnul teavad inimesed suuhügieenist üha rohkem ja kannavad oma hammaste eest ka hoolt. Hambaravis ongi suund maksimaalselt oma hammaste säilitamisele.

«Inimesed teavad nõuda lahendusi, mis meenutaksid rohkem naturaalseid lahendusi, mis on inimesel suus olnud algupäraselt. Arvangi, et kogu hambaravi on liikumas selles suunas, et püütakse maksimaalselt säilitada enda oma,» rääkis Kliinik32 peaarst Lauri Vahtre ERR-i raadiouudistele.

Vahtre kinnitas, et Eesti hambaravi on maailmatasemel ja kõik uued ravimeetodid on kättesaadavad ka meil. Uusi hambaid aga suhu kasvatada ikkagi ei suudeta, nii et parem olemasolevate eest hoolt kanda. «Hammaste katkiminemine on haigus nagu iga muugi ning need on välditavad õigete hooldusmeetoditega,» sõnas hambaarst.

Inimese hammaste eest hoolitsemine algab juba enne sündi ja kindlasti imikueas. Hambaarstide liidu president Piret Väli rõhutas ennetustöö tähtsust. «Kõige olulisem on see, et lutti või lusikat ei tohi oma suust läbi tõmmata enne lapse suhu panemist. Niimoodi otseselt külvatakse edasi oma suu mikrofloora ja lapsel tekibki siis vastavalt vanemetele välja kas aktiivne kaaries või igemehaigus,» põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles