Võimalus kiiresti ja tasuta günekoloogi vastuvõtule pääseda jättis naised külmaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored naistearstid Gabor Szirko ja Konstantin Ridnõi pidasid eilsel tervisepäeval humoorika ettekande
Noored naistearstid Gabor Szirko ja Konstantin Ridnõi pidasid eilsel tervisepäeval humoorika ettekande Foto: Marek Metslaid

Ida-Tallinna keskhaigla eilne tervisepäev koos võimalusega registreeruda naistearsti vastuvõtule naisi eriti ei huvitanud -mingeid järjekordi polnud,  vastuvõtuaegu jagus lahedalt kõikidele.

«Kokku käis ürituselt läbi umbes 200 naist,» ütles Ida-Tallinna keskhaigla turundusjuht Svea Talving. Täpsed arvud, kui palju naisi kasutas võimalust kiiresti ja tasuta arsti vastuvõtule pääseda, selguvad esmaspäevaks.

Haigla oli kontsert-tervisepäeva «Neli meest telgis...Sinu tervisest» jaoks broneerinud 100 tasuta vastuvõttu, lisaks jagati teavet rasestumisvastaste vahendite ja vaktsiinide teemal ja soovi korral kirjutati mingit visiiditasu küsimata välja rasestumisvastase vahendi retsept. Kohaletulnud said Ida-Tallinna keskhaigla naistearstide käest  küsida kõiki naise tervist puudutavaid küsimusi. Kui selgus, et naine vajab põhjalikumaid uuringuid, sai ta arsti soovituse nendele hiljem tulla.

Ehkki kohaletulnuid oli vaid käputäis, jagus tasuta vastuvõtuaegu vaid kehtiva ravikindlustusega naistele. Nii jäid naistearsti vastuvõtutalongist ilma just need neiud-naised, näiteks pika-ajalised töötud, kes nii pääsu arsti juurde kui ka teavet kontratseptiivide kohta kõige rohkem oleksid vajanud.

«See on suur probleem,» tunnistab Talving. «Aga kes selle kinni oleks maksnud? Me ei ela ju enam Nõukogude Liidus ja meil ei ole enam tasuta arstiabi. Kust see raha võetakse?»

Noortel töötutel naistel on tema sõnul kergem - näiteks Ida-Tallinna keskhaigla Noortekabinetti võivad pöörduda kõik kuni 25-aastased, ka ravikindlustuseta naised.

Ida-Tallinna keskhaigla naistearsti Gabor Szirko sõnul ei kasuta kolmandik Eesti fertiilses eas naistest mingeid rasestumisvastaseid vahendeid vaatamata nende kättesaadavusele ja riskivad sellepärast oma tervisega.

«Retseptikabinet osutus tervisepäeval väga populaarseks ja meil on plaanis selle ideega jätkata,»ütles Talving.

Retseptikabinet on tema sõnul eriti vajalik noortele. «Nad ei julge või ei oska pöörduda arsti poole, kes vajaliku retsepti välja kirjutaks. Statistika näitab, et levimas on ohtlik trend - noored kasutavad apteekides retseptita müüdavaid SOS-pille kui tavalisi beebipille. See on aga väga ohtlik nende tervisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles