Uuring: varane puberteet ei muuda tüdrukuid probleemseteks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menstruatsiooni algus nihkub üha varasemaks.
Menstruatsiooni algus nihkub üha varasemaks. Foto: SCANPIX

Vastupidiselt levinud arvamusele näitab hiljuti tehtud uuring, et eakaaslastest varem murdeikka jõudmine ei põhjusta tüdrukutele käitumisprobleeme.

Siiski esineb varaküpsete neiude seas keskmisest pisut rohkem depressiooni, vahendab Reuters USAs Duke’i ülikoolis tehtud uuringut.

Värsked andmed lähevad vastuollu kahe aastakümne jooksul kogutud materjaliga, mille põhjal kalduvad varakult puberteeti jõudnud tüdrukud varem seksuaalelu alustama, mõnuaineid kuritarvitama ja seadusi rikkuma. Siiani oli valdav arvamus, et need käitumisjooned püsivad kuni varase täiskasvanueani, kuid nüüd selgus, et see siiski pole nii.

«See on lootustandev uuring,» sõnas üks selle autoreist William Copeland.

Tema juhitud uuring oli esimene, kus jälgiti suurt hulka tüdrukuid kuni nende 21-aastaseks saamiseni. Osalejaid oli 630 ning neist 115 jõudis puberteeti oodatust varem.

Tüdrukuid ja nende vanemaid regulaarselt küsitledes leiti, et väide, nagu tekitaks varane murdeiga tüdrukutele ka täiskasvanueas probleeme, ei saanud kinnitust. Ainsa erandina tõid uurijad välja depressiooni, mida varakult küpsema hakanud tüdrukutel ka täiskasvanuikka jõudes keskmisest kolm korda rohkem esines.

Copelandi sõnul saadab uuring positiivse signaali, et kuigi varane puberteet suurendab depressiooni tõenäosust, läheb varaküpsetel tüdrukutel üldises plaanis siiski hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles