Helsingis soovitatakse allergikutel kanda maski

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavatolmus on kõige enam nanosaastet.
Tänavatolmus on kõige enam nanosaastet. Foto: Peeter Langovits

Kevadine teedelt-tänavatelt tõusev tolm võib allergikutele ja eriti astmaatikutele liiga teha. Soome Astma- ja Allergialiit soovitab neil kanda kaitsvaid maske.

Tänavatolm on segu liivatamisliivast, asfalditolmust ja autokummidest ning see võib eelkõige probleeme tekitada allergikutele ja astmaatikutele, kirjutab Yle.

«Astmaatikutel on raske hingata, seega ei saa kõik astma patsiendid läbi maski hingata. Igaüks peab vaatama, kas see sobib talle või mitte,» ütles aga õhukvaliteedi ekspert Tuula Syrjänen astma assotsiatsioonist.

Tolmune õhk võib põhjustada lisaks ebamugavustundele ka silma- ja kõriärritust. Peened tolmuosakesed võivad sattuda hingamisteede kaudu vereringesse.

«Peentolmu osakesed võivad olla tervisele ohtlikud, võides põhjustada mõnel juhul isegi surma. Ent see kehtib ka näiteks remonditööde ajal tekkivate tolmuosakeste kohta, seetõttu on soovitatav end kaitsta igasuguse tolmu vastu,» nentis Syrjänen.

Teede hooldusega tegelevad ametnikud töötavad selle nimel, et tolmuheitmeid vähendada. Näiteks on mõeldud tolmusiduva aine kasutamise peale, mis hoiaks tolmu teepinnal kuni see kevade jooksul eemaldatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles