Suurem vööümbermõõt võrdub lühema elueaga

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taljeümbermõõt tasub kontrolli all hoida.
Taljeümbermõõt tasub kontrolli all hoida. Foto: Panther Media / Scanpix

Ameerika teadlased hoiatavad, et suur kõht võib tähendada ka suuri terviseprobleeme – lühendada inimese eluiga.

USA uurijad analüüsisid 11 varasema uuringu tulemusi rohkem kui 600 000 inimese andmete põhjal üle maailma ja leidsid, et neil, kel on suurem taljeümbermõõt, on suurem risk surra nooremalt ning surra südamehaigustesse, kopsuprobleemide tõttu ja vähki, kirjutab MSN.

Meestel, kelle taljeümbermõõt on üle 109 cm on poole kõrgem suremuse risk kui neil, kelle mõõt jäi alla 89 cm. Vastavalt uuringu tulemustele võrdub see üle 40aastaste jaoks kolm aastat lühema oodatava elueaga.

Naistel, kelle taljeümbermõõt on üle 94 cm, on 80 protsenti kõrgem risk suremiseks kui neil, kelle ümbermõõt jääb alla 69 cm. See võrdub üle 40aastaste jaoks viis aastat lühema oodatava elueaga.

Teadlased ütlesid, et üldiselt kehtib reegel, et mida suurem on talje ümbermõõt, seda suuremad on riskid. Iga 5 cm kohta kasvab suureneb surmarisk 7 protsendi võrra meeste puhul ja 9 protsendi võrra naistel.

«Kehamassiindeks ei ole täiuslik meede,» märkis uuringut juhtinud Mayo kliiniku epidemioloog James Cerhan. Ta lisas: «See ei eralda lihasmassi rasvmassist ning ei ütle midagi selle kohta, kus nn raskus kehas asub.» Rasva, mis koguneb kõhule, seostatakse diabeedi ja südamehaigustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles