Tetris vähendab söögi- ja suitsunälga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja
Arvutikasutaja Foto: Caro / Waechter/Caro / Waechter

Tetrise mängimine aitab vähendada söögi- ja nikotiininälga, selgus hiljutisest Briti uuringust.

«Paljud inimesed püüavad loobuda kiirtoidust, suitsetamisest või muust kahjulikust,» sõnas uuringu kaasautor Jackie Andrade Briti Plymouthi ülikoolist, vahendab Fox News. «See on ebameeldiv ja inimesed lükkavad sageli loobumist edasi.»

Andrade selgitas, et uuriti just tetrise mõju, kuna see on huvitav ja nõuab tähelepanu. Uuringus jälgiti 119 tudengit, kes olid peamiselt naissoost.

Vabatahtlikud kirjeldasid, mida nad parajasti tahaksid ja kui väga. Seejärel pidid nad kolm minutit tetrist mängima.

Pooled uuritavad said töötava, pooled mittetöötava mängu. Mängimise järel täitsid kõik tudengid uuesti küsitluse oma soovide kohta.

Kaks kolmandikku ihkas midagi kohe testi alguses: 58 soovis süüa või juua, kümme tahtis kohvi ja 12 suitsu. Ülejäänud ei soovinud midagi.

Aja jooksul tundsid kõik millegi järgi väiksemat tungi, kuid kiiremini juhtus see nende seas, kes mängisid tetrist, kirjeldasid autorid ajakirjas Appetite.

Teadlaste sõnul aitab tetris tähelepanu mujale juhtida. «Kui me midagi väga ihkame, on raske millelegi muule mõelda. See hõlmab meie kujutlusvõimet ja võib olla tõeline nuhtlus,» ütles Queensland Tehnikaülikooli professor David Kavanagh. «Kui me saame tegeleda millegagi, mis haarab samu ajufunktsioone, siis on lihtsam kiusatustega hakkama saada.»

Tetrisega sarnaselt avaldab tema sõnul sellist mõju igasugune visuaalne tegevus. Kes soovivad kaalus alla võtta või suitsetamist maha jätta, võiksid mängida tetrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles