Õnnelike jalgade lihtne saladus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valesti valitud kingad võivad põhjustada tervisehädasid.
Valesti valitud kingad võivad põhjustada tervisehädasid. Foto: SCANPIX

Kaks kolmandikku inimestest on olnud hädas jalavaludega, mille põhjuseks on sageli valesti valitud kingad. On need siis liiga kitsad, laiad või liiga kõrge kontsaga.

Paljud inimesed ostavad kas pool numbrit suured või hoopis väiksed kingad, 12 protsenti inimestest aga valib suisa  poolteist numbrit suuremad kingad, kirjutab portaal Consumer News.

Vanandes jala suurus muutub, ka rasedus ja ülekaal võivad jalakuju muuta. Ekspertide hinnangul võib üle 40-aastaste inimeste jalanumber iga 10 aasta tagant muutuda poole numbri võrra.
Vanemate inimeste seas tehtud uuringust selgus, et kümnest inimesest kaheksa kandis liiga kitsaid kingi. Kümnest inimesest neli aga kandis kingi, mis olid väiksemad kui nende jalad tegelikult. Probleeme ei põhjusta ainult liiga väiksed ja kitsad jalatsid, vaid ka liiga suured, kuna neid kandes on oht komistada trepil või vaipadel.

Aga isegi parajad jalatsid võivad põhjustada probleeme, kui nende ninaosa on liiga kitsas. Sellised jalatsid suruvad suurt varvast teiste vastu ja nii ei jää teistele varvastele ruumi. Tavaliselt on selle tagajärjeks nuki ehk n-ö kooljaluu tekkimine jalale. Sellega on kimpus iga neljas täiskasvanu. Nukk on valulik ja vajab operatsiooni. Väidetavalt esineb seda igal neljandal täiskasvanul.

Jalaprobleemide vältimiseks on oluline osta endale õiges suuruses jalatsid. Oma jalgu tuleb regulaarselt mõõta, parim aeg on selleks päeva teine pool.

Jalatseid ostes tuleb alati proovida mõlemat kinga. Enamikul inimestest on üks jalg teistest suurem ning just suurema järgi tuleb jalats valida. Ära osta kitsa ninaosaga kingi, eriti juhul, kui juba on hakanud kooljaluu tekkima. Veebist jalatseid valides tuleb olla ettevaatlik. Kui kahtled, siis telli korraga mitu suurust. Paljud firmad pakuvad võimalust tasuta tagastamiseks, seega ainus kulu, mis sellega kaasneb, on aeg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles