Briti viljatusraviekspert: vähem stressi, rohkem seksi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et lapsesaamine õnnestuks, tuleb ennekõike üritada elada stressivabalt
Et lapsesaamine õnnestuks, tuleb ennekõike üritada elada stressivabalt Foto: SCANPIX

«Peamisteks põhjusteks, miks last saada ihkavatel peredel see kuidagi ei õnnestu, on pidevas stressiseisundis elamine ja liiga vähene seks,» kinnitas briti viljatusravi ekspert Zita West ajalehele Telegraph.

Briti viljatusraviekspert Zita West on kogunud kuulsust selle maailma  «kaunite ja ilusate» nõustajana. Oma probleemidega lapse saamisel on tema poole pöördunud näiteks näitlejatarid Kate Winslet ja Cate Blanchett, samuti Wessexi krahvinna Sophie.

West võtab patsiente vastu oma Londoni kliinikus, väidetavalt on ta viljatute paaride probleemide lahendamisel saavutanud suurepäraseid tulemusi. Hiljuti avaldas ta ka selleteemalise raamatu, mille tarvis küsitles kümneid viljatusraviga tegelevaid spetsialiste. 
 
«Suurim takistus, miks lapsi saada ihkavatel paaridel see ometi ei õnnestu, on pidev stress, milles nad elavad,» resümeeris West oma raamatut.
 
Noored, seksige rohkem!
 
Tema sõnul ei leidu tervenisti 23 protsendil juhtudest paaride viljatusprobleemidele mingisugust konkreetset selgitust. West aga usub, et 80 protsenti neist seletamatutest juhtudest on tingitud stressist.
 
«Küsimus, kuidas seda stressi aga leevendada, ei tohiks muutuda veel üheks paineks,» hoiatas West.
 
Stress ja pingesolek, mida tunnevad paarid, kes soovivad rasedust võimalikult kiiresti ja iga hinna eest, tekitab suhtes lisapingeid ja vastastikust usaldamatust. 

«Kõlab uskumatult, kuid noored paarid lihtsalt ei seksi piisavalt,» ütles West. Tema sõnul on ka liiga vähene seks üheks päris levinud põhjuseks, miks rasestumine kuidagi ei õnnestu. West õhutab paare seksima vähemalt kolm korda nädalas. Niisamuti näitab tema kogemus, et naised satuvad liiga varakult paanikasse ja annavad alla.

Pole tarvis tunda hirmu või sattuda paanikasse, kui rasestumine ei õnnestu esimese või teise kuu või isegi pikema perioodi jooksul, õpetas ta. «Rasedaks jäämine võib võtta terve aasta aega,» kinnitas West.

Seks ei tohi muutuda rutiinseks

Samas aga hoiatab ta last saada ihkavaid paare: seks ei tohiks muutuda rutiinseks ja mehhaaniliseks. «Selline seksuaalelu võib mõjutada nii naise menstruaaltsüklit kui ka mehe seemnerakkude viljastamisvõimet. Stressiseisundis mehe testosteroonitase langeb ja see võib mõjutada tema sperma kvaliteeti,» ütles West. «Meheliku faktoriga» võib tema sõnul põhjendada ligi 50 protsenti juhtudest, mil täiesti tervete naiste rasestumine viibib.

Et lapsesaamise soovid võimalikult kiiresti ja edukalt õnnestuksid, soovitab West noortel oma elu vaadata suures plaanis. Tööl tekkinud vastuoludele, probleemidele elukaaslasega tuleb otsida lahendusi, mitte elada koos nendega.

«Kohtan oma vastuvõttudel palju kolmekümnendates paare, pidevas stressis, üritamas oma karjääri ja pereelu tasakaalus hoida. Nad on paanikas, et võib-olla ei saa kunagi last. Samas on rasestumiseks oluline hoopis positiivne, kerge ja vaba enesetunne,» rõhutas ta.

Märkimata ei saa tema sõnul jätta ka väikeste elustiili muutuste positiivset mõju. Et lapsesaamine paremini õnnestuks, tuleks tema sõnul loobuda suitsetamisest, ülekaalu korral hakata dieeti pidama ja osaleda lõdvestavatel teraapiaseanssidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles