Beebipillide plussid ja miinused

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipillide kasutamisel tuleks teada ka võimalikke kõrvalmõjusid.
Beebipillide kasutamisel tuleks teada ka võimalikke kõrvalmõjusid. Foto: PA Wire / SCANPIX

Apteekides on saadaval kümneid beebipille, mis erinevad hormoonide sisalduse ja toimeainete poolest.

Laias laastus võib need jagada kaheks: ühed sisaldavad kahte tüüpi hormoone – östrogeeni ja progestageeni ehk kollaskehahormooni (kombineeritud pillid), teised ainult progestageeni (minipillid).

Viimaste peamiseks toimemehhanismiks on mõju emakakaelas olevale limale, mis muutub spermatosoididele raskesti läbitavaks. Lisaks õheneb emaka limaskest niivõrd, et rasedus ei saa tekkida ja enamuses menstruaaltsüklites ei toimu munaraku küpsemist ning vabanemist munasarjast.

Mõlemal beebipilli tüübil on oma plussid ja miinused. Ohutumaks peetakse ainult progestageeni sisaldavaid pille, mida kutsutakse minipillideks. Ent kuna need põhjustavad ebaregulaarseid veritsusi, siis eelistatakse pigem kombineeritud pille või muid vahendeid. Veritsused pole ohtlikud, küll aga tüütud ja ebamugavad.

Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliiniku naistearst dr Kai Haldre sõnul on minipillidel vähem vastunäidustusi ja need sobivad kasutamiseks ka rinnaga toitmise ajal, samuti mitmesuguste haiguste ja terviseseisundite korral, mil kombineeritud pillid on vastunäidustatud.

Mullu sai ravimiamet seoses kombineeritud pillide kasutamisega viis tõsiste kõrvaltoimete teatist. Tegu oli 20.–40. eluaastates naistega, kellel oli tekkinud tromboos. Seos ravimiga on tõenäoline, kuid mitte raudkindel.

Kombineeritud pillid

+ Regulaarne menstruatsioonitaoline vereeritus, menstruatsiooniga seotud valude ja vaevuste kadumine või leevenemine, lühemad ja kergemad vereeritused, premenstruaalsete vaevuste leevenemine ja juuste ning naha seisukorra paranemine. Uuringute andmetel väheneb kombineeritud pillide kasutajatel risk haigestuda munasarja – ja emakavähki, samuti esineb selle pillitüübi kasutajate hulgas vähem healoomulisi rinnakasvajaid.

- Mõned naised võivad kogeda meeleolumuutusi, seksuaaliha langust, peavalu, vedelikupeetust ja ebaregulaarset veritsust. Kui kõrvalnähud ei kao, saab valida teise koostisega või hormooni sisaldusega pilli.

Minipillid

+ Ainult kollaskehahormooni sisaldav pill sobib naisele, kes ei saa kasutada östrogeene. Seda võib tarvitada näiteks rinnaga toitmise ajal.

- Võib esineda ebaregulaarset vereeritust, mis enamasti kaob aja jooksul. Üksikutel kasutajatel võib kõrvalnähuna tekkida peavalu, pingetunne rindades ja vistrikud.

Allikas: «Sinu rasestumisvastaste vahendite teejuht»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles