Tavalised külmetusrohud võivad tervist kahjustada

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmetusrohtu peaks hoolikalt valima ning kindlasti ka ravimi infolehte lugema.
Külmetusrohtu peaks hoolikalt valima ning kindlasti ka ravimi infolehte lugema. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uus-Meremaa teadlased hoiatavad, et retseptivabad nohu ja valu leevendajad, milles on kombineeritud kahte koostisosa fenüülefriini ja atseetaminofeeni, võivad põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid.

Kombineerides fenüülefriini atseetaminofeeniga, suurenevad vere fenüülefriini tasemed neli korda kõrgemaks kui fenüülefriini ühekaupa kasutamisel, vahendab ERRi teadusportaal.

Ehk seega imendub kahe ühendi kombineeritud kasutamisel kehasse oluliselt rohkem fenüülefriini, kui võiks eeldada. Sellise protsessi kõrvaltoimeteks on unetus, peavalu, südamepuperdamine, ärevus ja ka uriinipeetus.

Atseetaminofeeni ja fenüülefriini vastastiktoime on murettekitav ning selliste ravimite tarbijad peaksid olema ettevaatlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles