Osa tuberkuloosihaigeid katkestab ravi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähematel aastakümnenditel võib oodata ravile allumatu tuberkuloosi leviku hoogustumist.
Lähematel aastakümnenditel võib oodata ravile allumatu tuberkuloosi leviku hoogustumist. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (ECDC) värskete andmete järgi väheneb jätkuvalt igal aastal Euroopas tuberkuloosi haigestumine, kuid probleemiks on multiresistentse tuberkuloosi ravi.

Ravimresistentse tuberkuloosi ohumaade hulka kuulub ka Eesti, teatab Tervise arengu instituut (TAI). Instituudi tuberkuloosiregistri andmetel registreeriti Eestis eelmisel aastal kokku 287 tuberkuloosijuhtu, millest 50 ehk iga kuuenda puhul oli tegu tuberkuloosi multiresistentse vormiga (MDR-TB). Multiresistentse tuberkuloosi korral on haigustekitaja resistentne (vastupanuvõimeline) samaaegselt kahe tuberkuloosi põhiravimi suhtes.

Tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepa sõnul näitab Euroopa statistika, et oma ravi  lõpetab edukalt ainult 34 protsendil ravimresistentse tuberkuloosi patsientidest ning enam kui pooled kas surevad, katkestavad ravi või on ravi tulemuseta. «Eestis katkestas 2012. aastal omavoliliselt ravi 29 tuberkuloosi patsienti, neist kümme MDR-TB-ga. Eelmisel aastal oli ravikatkestajaid 17, neist seitse ravimresistentse vormiga,» lausus Viiklepp. Peamine ravikatkestamise põhjus on alkoholi või narkootikumide kuritarvitamine.

2011. aastal tuberkuloosi haigestunutest on neist, kes põdes mitte-resistentse tuberkuloosi vormi ja seda esmaskordelt, paranenud 85 protsenti. Ravimresistentse tuberkuloosi vormiga patsientidest on paranenud pooled. Kolm patsienti on veel ravil, seitse surnud ja kaheksa on oma ravi katkestanud. Nende patsientide ravitulemus, kes põevad ravimresistentset tuberkuloosi korduvalt, on edukus alla poole. Tuberkuloosiregistri juhataja sõnul halvendab ravitulemust ka see, et patsiendid jõuavad ravile liiga hilja. «2011. aastal suri kuus MDR-TB patsienti enne ravi algust või ravi esimesel kuul.»

Viiklepp lisas, et kui tuberkuloosi ei suudeta avastada ja ravida vara ning edukalt, siis ei ole ohus mitte ainult patisentide enda elud, vaid see sillutab ka teed eriti resistentse tuberkuloosi (XDR-TB) levikule, mida veel raskem ravida. Seetõttu soovitab tuberkuloosiregistri juhataja arsti poole pöörduda kõigil tuberkuloosi kahtlusega inimestel, varem tuberkuloosi põdenutel  ning tuberkuloosihaigetega kontaktis olevatel inimestel. Kõik uuringud tuberkuloosi suhtes ja tuberkuloosiravimid on haigele tasuta, ilma saatekirjata ega sõltu ravikindlustuse olemasolust.

Tuberkuloos on õhu teel leviv piisk-nakkushaigus, mis levib kui kopsutuberkuloosi põdev patsient köhib, aevastab või räägib. Üks nakkuslik kopsutuberkuloosihaige võib aastas nakatada 10-15 inimest ning neist 10 protsendil areneb elu jooksul välja tuberkuloos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles