Tallinn plaanib luua munitsipaalperearsti ameti

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna linn plaanib luua osaühingu ja hakata alates järgmise aasta algusest pakkuma Nõmme perearstikeskuses munitsipaalperearsti teenust. Linna plaan luua munitsipaal-perearst ehk mupe ametikoht on saanud terava vastuseisu osaliseks perearstide hulgas.


Plaan on leidnud vastuseisu Eesti perearstide hulgas, kes on seni harjunud töötama eraettevõtjatena, sest praegune süsteem töötab nende meelest hästi ja etteheideteks pole põhjust, kirjutas meditsiiniportaal Med24.

Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul loob see alternatiivsüsteemi. Perearst vabaneb igasugu haldusest, raamatupidamisest ja tal on palju rohkem aega oma patsientidega tegeleda.

«See vabastab perearsti kõikidest praksise haldamise küsimusest. Perearst oleks linna palgal,» ütles Martinson. Abilinnapea sõnul lahendaks see mitmeid esmatasandiga seotud probleeme Tallinnas.

«Perearstide poolt teostatav imikute jälgimine ei ole piisav ja soovime, et perearst teeks esimesel eluaastal koduseid patronaaže. Kehtiv seadusandlus ei võimalda rakendada perearste tööle puhkepäevadel ja riiklikel pühadel, mis suurendab nii kiirabibrigaadide kui ka haiglate vastuvõtuosakondade töökoormust,» selgitas Martinson ning lisas, et kui perearst vabaneb haldusküsimustest, siis saab ta oma vastuvõttu pikendada.

Perearstiteenuse pakkumiseks loob linn osaühingu Tallinna Perearstikeskus. Esialgu tehti pakkumine üheteistkümnele Tallinna perearstile, kes aga ei olnud nõus eraettevõtja staatusest loobuma. Hetkel püüab linn leida kolme perearsti, keda võtta palgale Nõmmel avatavas keskuses. Kui arstid leitakse ja idee osutub edukaks, plaanib linn seda teenuseliiki veelgi laiendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles