Autism saab alguse juba ammu enne sündi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: SCANPIX

Teadlased kinnitavad, et neile on tõendeid, et teatud muutused loote aju arengus võivad põhjustada autismispektri häirete sümptomeid.

Ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud uuring annab lootust, et mõistame tulevikus haigust paremini ja seetõttu paraneb ka autistlike laste elukvaliteet, kirjutab BBC.  

California ülikooli, San Diego ülikooli ning Allen instituudi teadlased analüüsisid 22 lapse ajukude surmajärgselt. Uuritavad olid 2- kuni 15-aastased. Hälbeid ilmnes 90 protsendil autismiga lastel ning kümnel protsendil lastel, kes autismi ei põdenud. Muudatused esinesid ajupiirkondades, mis on seotud sotsiaalse ja emotsionaalse suhtlusega ning keelega. Need muutusid avaldusid juba enne seda, kui lapsed olid sündinud.

Kuna muutused on oma olemuselt väga ebaühtlased, siis see võib olla selgituseks, miks mõned lapsed varajase ravi korral paranevad.

Vaimse tervise instituudi direktor doktor Thomas Insel kinnitas, et seetõttu on oluline häire varajane avastamine ja ravi, mis võib olla teatud juhtudel väga efektiivne.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles