Suitsetajad ei pruugi tunda maitsenüansse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa teadlased näitasid, et suitsetajate võime tajuda erinevaid mõrusid maitseid on väiksem kui mittesuitsetajatel.

Ajakirjas Chemosensory Perception avaldatud uuringus osales 450 inimest, kelle ülesandeks oli ära tunda nelja põhimaitset (magus, hapu, mõru ja soolane) ja ka iga maitse intensiivsust, vahendab ERRi teadusportaal.

Selgus, et suitsetamine avaldas mõju kofeiini mõru maitse tajumisele, ehkki keele mõrumaitset tundvad retseptorid on tavaliselt võimelised vastavat maitset tajuma juba väga madalatel kontsentratsioonidel.

Keskmiselt iga viies suitsetaja ja iga neljas endine suitsetaja ei suutnud kofeiini mõru maitset mittesuitsetajatega võrreldavalt tunda.

Tubakasuitsus leiduvad kahjulikud ühendid võivad kahjustada maitsmispungi ja alandada inimesed võimet tajuda kindlaid maitseid ka pärast suitsetamisest loobumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles