Basseini urineerimine ohustab inimese tervist

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujula.
Ujula. Foto: Marko Saarm / Sakala

Rahvusvahelises teadusuuringus tehti kindlaks, et kusihappe ja basseinides kasutatava kloori omavahelisel segunemisel tekivad mürgised ühendid, mis võivad põhjustada terviseprobleeme.

Avalikes ujulates on kõige levinum mikroobide hävitamise meetod klooriga desinfitseerimine, mille segunemisel teiste keemiliste ühenditega tekivad peamiselt kaks jääkainet: tsüanogeenkloriid ja triklooramiin, selgitavad teadlased ajakirjas Enviromental Science & Technology.

Hiina teadusfondi ja teiste ühenduste rahastatud projekti käigus otsustasid keemikud klooritada kusihapet, ühte uriini peamist koostisosa. Teadlased leidsid, et kusihappe segunemisel klooriga tekivad just eelpool mainitud ained.

Mõlemaid aineid piirab näiteks Maailma Terviseorganisatsioon joogivees väga karmilt, kuna neid seostatakse mitmesuguste terviseprobleemidega. Tsüanogeenkloriidi seostatakse eelkõige südame- ja närvisüsteemihäiretega. Triklooramiin ohustab inimese kopsude tööd.

Kuigi osa neist ainetest tekib basseini ka higis leiduvast kusihappest, siis rõhutavad uurijad, et valdav osa kusihappest jõuab vette ujujate puudulike hügieeniharjumuste tõttu ja olukorda annab märkimisväärselt parandada. Kõige suuremat ohtu valmistavad kõrvalproduktid professionaalsetele ujujatele, kes vees palju aega veedavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles