Teadlased astusid võitluses melanoomiga sammukese edasi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoomid.
Melanoomid. Foto: Euro Melanoma

Teadlased kinnitavad, et on astunud sammukese lähemale mõistmaks, miks mõnel inimesel on suurem risk haigestuda nahavähki.

Hiljuti avastatud geenmutatsioon põhjustab teatud juhtudel melanoomi tekkimise, selgub ajakirjas Nature Genetics avaldatud uuringus, vahendab BBC.  

Melanoomirisk sõltub mitmetest erinevatest faktoritest – kokkupuutest päikesega, nahatüübist ja pärilikust eelsoodumusest.

Suurbritannias diagnoositakse melanoom igal aastal pea 12 000 inimesel. Umbes ühel patsiendil 20 inimese seast on haiguse tekkimiseks eelsoodumus.

Suurbritannia Sangeri instituudi teadlased leidsid, et teatud geenmutatsiooniga inimestel on väga kõrge melanoomirisk. Sellised muudatused takistavad geeni POT1 avaldumist, mis kaitseb kromosoome. Kromosomaalne kahjustus on seotud vähi tekkega.

Uuringu üks autoritest doktor David Adamas kinnitas, et avastuse tõttu on tulevikus lihtsam välja sõeluda neid, kellel on suurem risk vähki haigestuda. Avastus põhjendab ka, miks mõnes perekonnas melanoomi sagedamini esineb.

Siiski on oluline meelde tuletada, et paljude jaoks on kõige parem viis vähiriski maandada kaitstes end päikesepõletuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles