Nutisõltlasi ähvardavad silmahädad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev nutitelefonis surfamine rikub silmi.
Pidev nutitelefonis surfamine rikub silmi. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Optikud hoiatavad, et  nutitelefonisõltlastel on suur risk rikkuda oma silmi ning see võib viia ka pimedaksjäämiseni.

Asjatundjate sõnul võib nutitelefonide, tahvelarvutite ja lameekraaniga telerite põhjustada pikaajalisi silmaprobleeme, kirjutab BBC.  2000 inimese seas tehtud uuringust selgus, et alla 25-aastased kontrollivad oma nutitelefone 32 korda päevas.

Optiku Andy Hepworthi sõnul kahjustab sage sinakas valgus silmi. Ta selgitas, et nutitelefonidest kiirgav valgus aitab kaasa kollatähni degenereerumisele, mis on üks sagedasemaid pimedaks jäämise põhjuseid. Ka võib nutiseadmete sinakas valgus põhjustada unehäireid ja meeleolukõikumisi.

«Kuigi me ei tea, kas on olemas otsene seos silmahaigustega, on olemas tugevad laboratoorsed tõendid selle kohta, et see võib olla põhjuseks,» rääkis Hepworth. Ta lisas, et kuna nutiseadmeid vaadatakse lähemalt kui tavalisi objekte, siis kurnab see silmi.

Optikute uuringust selgus, et inimesed vaatavad päevas ainiti pea seitse tundi ekraani ning ligi pooled muutuvad ärevaks, kui nad on mobiilist eemal.

18-aastane briti tudeng Alana Chinery kannab nutitelefoni alati kaasas. «Ma olen märganud, et mu nägemine läheb kehvemaks, kui jõllitan arvutit ja nutitelefone,» rääkis ta. Ka kannatab ta peavalude all.

Optik Amanda Sainti sõnul on lahendus lihtne – kontrollige oma silmi regulaarselt ja tehke nutitelefonide ja arvuti kasutamises pause.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles