Rohke valuvaigistite tarbimine muudab peavalu krooniliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuvaigisteid tohib tarbida ainult kuni 12 päeva kuus
Valuvaigisteid tohib tarbida ainult kuni 12 päeva kuus Foto: SCANPIX

Peavalu korral  tuleb apteegist retseptita müüdavaid valuvaigisteid tarbida äärmiselt ettevaatlikult, sest need tekitavad sõltuvust ja nendega liialdamise tagajärjel muutuvad peavalud krooniliseks, näitas Rootsis tehtud uuring. TÜ Närvikliiniku neuroloogi Sulev Haldre sõnul tohib valuvaigisteid tarvitada ainult kuni 12 päeva kuus.

Apteekides retseptita müüdavaid valuvaigisteid tuleks kasutada kohe võimalikult valuhoo alguses ning piisavas annuses. Valuvaigisteid on lubatud võtta kuni 12 päeva kuus.

«Oluline pole mitte tarbitud tablettide kogus, vaid päevade arv,» rõhutas Haldre. Kui peavalu ei taandu ja valuvaigisteid tuleb süüa sagedamini kui 12 päeva, annab see märku, et valu on muutunud krooniliseks. «Siis tuleb pöörduda arsti poole ja leida koos võimalus valuvaigistitest vabanemiseks,» ütles Haldre.

Krooniliste peavalude korral pole omapäi valuvaigistite neelamisest abi. Pigem vastupidi. «Liigne valuvaigistite neelamine võib ise muutuda pingepeavalu põhjustajaks, eriti nendel  inimestel, kellel on selleks soodumus,» nentis Haldre. Kroonilise pingepeavalu ravimine pikka aega valuvaigistitega võib tekitada sõltuvust ning valuvaigistid ise muutuda kroonilise peavalu põhjuseks.

Rootsis Göteborgi ülikoolis tehtud uuringust selgus, et naistel on meestest suurem tõenäosus saada endale valuvaigistite ohtra tarbimise tagajärjel kroonilised peavaluhood.

«Me ei tea, millest selline erinevus tuleneb. Samas selgus uuringust, et kui valuvaigisteid tarbida sagedamini kui kümme päeva kuus ja neelata neid kolme kuu jooksul, muutuvad suure tõenäosusega peavalud krooniliseks, » ütles Aftonbladetile uuringut juhtinud Pernilla Jonsson Göteborgi ülikoolist. Uuringu tarbeks küsitleti 45 000 üle 15-aastast inimest. 

«Uuringu põhjal võib öelda, et 1,6 protsenti elanikest ehk 150 000 rootslast kannatab krooniliste peavalude käes,»  ütles Jonsson Aftonbladetile. «See on väga suur terviseprobleem.»

Isegi siis, kui inimene oskab oma peavalu tõsidust määratleda ja tema hinnangul pole see eriti tugev, tuleks Haldre sõnul kohe esimesel korral võtta lubatud maksimumdoos, kindlustamaks valuvaigisti toimet.

Kui tarvitada valuvaigistit väiksemas koguses, siis valu suure tõenäosusega ei taandu ja mõne tunni pärast tuleb võtta lisadoos. Nii on aga Haldre sõnul kerge lubatud päevast ravimidoosi ületada. Lubatud ravimidoosi ei tohi mingil juhul suurendada ja valuvaigisteid igaks juhuks võimaliku valuhoo tarvis «ette süüa».

Enamasti on peavalu tingitud stressist või sundasendist ning sellise pingepeavalu korral ei tohiks valuvaigisti võtmisega  kiirustada:  tuleks hoopis rohkem liikuda, teha õlgadele ja ülaseljale võimlemisharjutusi.

Pingepeavalu ennetamiseks tuleks püüda vähendada stressi, leida sobiv viis pinge maandamiseks. Abi võib olla mõõdukast füüsilisest koormusest - tervisepordist, aiatööst jms.

Peavalude korral kasutatakse ravimitena aspiriini, ibuprofeeni, ketoprofeeni jt. medikamente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles