USA hädas e-sigarettide täitevedelike mürgistustega

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarettide täitevedelikud.
E-sigarettide täitevedelikud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

E-sigarettide nikotiini sisaldavatest täitevedelikest saadud mürgistuste arv USAs järjest kasvab ja seda eriti väikeste laste seas, selgus värskest raportist.

Mürgistusteabekeskustesse helistanute arv seoses mürgistustega kasvab kindlalt ja kiirelt, vahendab Fox News. Raporti tulemused avaldas 3. aprillil USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC).

Selgus, et veebruaris helistati mürgistusteabekeskustesse seoses e-sigarettidega kokku 215 korral, mida on tunduvalt rohkem kui varem.

Rohkem kui pooled neist kõnedest puudutasid 5-aastaseid ja nooremaid ning ligi 42 protsenti helistajatest olid 20-aastased ja vanemad, kes olid täitevedelikku kas alla neelanud või saanud mürgistuse naha kaudu.

Meditsiiniekspertide sõnul võib kõrge nikotiini sisalduse tõttu juba väga väike kogus vedelikku olla surmav, eriti lastele.

«Nende toodete kasutamine on kõrgustes ning seetõttu ei tarvitse mürgistusjuhtumeid nii peagi vähemaks jääda,» ültes CDC direktor dr Tom Frieden. «Praegu müügil olevad e-sigarettide vedelikud on ohuks väikelastele, kuna need on väga maitsvad ja neil puudub lastekindel kork.»

70% mürgistusjuhtumite puhul on vedelikku alla neelatud, 17% juhtudest on seda sisse hingatud ning umbes 15% juhtudest on vedelik sattunud nahale või silma.

E-sigareti mürgistuse korral inimene oksendab, tunneb iiveldust, lisaks võib tekkida silmaärritus. Teatatud on ka ühest suitsiidist seoses nikotiini sisaldanud täitevedeliku manustamisega.

Uuring viidi läbi 2010. aasta septembrist kuni 2014. aasta veebruarini. Samal perioodil ei kasvanud helistanute arv seoses tavaliste sigarettidega.

Hiljutised uuringud on näidanud, et e-sigarettide kasutajate arv aina kasvab, seda eriti teismeliste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles