Täna tähistatakse ülemaailmselt putukate levitatud haiguste päeva

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil täissöönud puuk.
Pildil täissöönud puuk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maailma Terviseorganisatsiooni poolt ellu kutsutud ülemaailmne tervisepäev on tänavu pühendatud putukate levitatatud ehk siirutaja-tekkeliste haiguste tutvustamisele, teatab terviseamet.

Tuntumad haigustekitajad on sääsed, puugid, kärbsed, liivakärbsed ja kirbud. Need on valdavalt verdimevate putukad, kes haige või haigustekitajaid kandva inimese või looma peal toitudes imevad koos verega endasse ka haigustekitajad. Järgmisel «toidulaual» maandudes kannavad nad saadud haigustekitajad üle ja nakatavad terveid inimesi.

Eestis on levinumaks putukate poolt vahendatavaks haiguseks erinevad puuknakkused. Puukborrelioosi haigestumisi registreeriti meil möödunud aastal 1132 korral, puukentsefaliiti haigestumisi oli 114. Harvaesinevate juhtudena registreeritakse Eestis ka tulareemiat. Muudest siirutaja-tekkelistest haigustest on reisijad Eestisse toonud põhiliselt malaariat, üks kuni kuus juhtu aastas ning viimastel aastatel ka denge-viirusnakkust.

Siirutaja-tekkelised nakkushaigused on raske kuluga ning tõsiste tüsistustega lõppevad haigused, mis moodustavad kokku üle 17 protsenti kõigist inimese nakkushaigustest maailmas. Igal aastal nakatub siirutaja-tekkelistesse haigustesse üle ühe miljardi inimese, kellest sureb üle ühe miljoni haige.

Vaktsineerimisega on senini võimalik inimesi kaitsta vaid väheste siirutaja-tekkeliste haiguste – eeskätt puukentsefaliidi, jaapani entsefaliidi ja kollapalaviku – vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles