Igaüks teab, et vitamiinid on väga olulised. Samas liigub nende kohta ka mitmeid valearvamusi. Saksa väljaanne Bild otsustas kummutada mõned valearusaamad.
Kas mikrolaineahi hävitab vitamiinid?
1. Mikrolaineahi hävitab vitamiinid.
Vale. Mõned vitamiinid säilivad mikrolaineahjus isegi paremini kui keetmisel või küpsetamisel. Mikrolaineahjus ei kuumutata köögivilju nii kaua ja seetõttu säilivad seal paremini muidu kuumuse käes kergesti lagunevad vitamiinid nagu C ja B1. Oluline on köögivilju tehes kasutada võimalikult vähe vett ning sellest köögiviljapuljongist saab hiljem teha kastmeid.
2. Keetmine hävitab vitamiinid
Vale. Näiteks paprika on sama tervislik nii keedetult kui ka toorelt. Toores paprikas on palju C-vitamiini. Keedetud või grillitud viljas aga rohkem A-vitamiini, mille omastamine paraneb pärast kuumutamist. Tõsi küll, seda tehes hävineb C-vitamiin.
3. Vitamiinid hävivad külmutamisel
Vale. Üldiselt külmutatakse saak kohe pärast valmimist ja seetõttu on seal sama palju vitamiine kui värskes köögiviljas. Värskes köögiviljas olevate vitamiinide hulk aga väheneb transpordi ja laos seismise ajal.
4. Köögiviljakonservid ei sisalda midagi väärtuslikku
Vale. Enamik köögivilju blanšeeritakse ja konserveeritakse vee ning soolaga õhukindlalt. Nii on need valguse ja hapniku eest kaitstud, säilitades palju vitamiine. Konserveeritud tomatid on värsketest isegi paremad, sest neist saab inimene paremini kätte lükopeeni, mis kaitseb vähi eest.
5. Kooritud kartulid on tervislikumad
Vale. Kooritud kartul kaotab sõltuvalt valmistamisviisist 20 kuni 80 protsenti oma toiteainetest, sh C-vitamiini ja B1-vitamiini. Seetõttu tasuks kartulid alati enne keeta ja alles seejärel koorida.
6. Keedumuna sisaldab vitamiine
Vale. Kuumus hävitab temperatuuritundlikke vitamiine näiteks B1 ja foolhapet. Hea uudis on, et valk, kaltsium ja raud jäävad alles. Kõige parem on muna keeta lühikest aega või pošeerida.
7. Külmpressitud oliiviõli on alati parim valik
Vale. Rafineeritud õli kuumutatakse tootmises ja seetõttu on seal olnud väärtuslikud ained hävinud. Rafineeritud õli sobib praadimiseks, kuna praadimisel vitamiinid hävivad, siis külmpressitud õli selleks ei ole mõtet kasutada.
8. Kooritud õunad on sama head kui koorimata õunad
Vale. Ligi 70 protsenti vitamiinidest on kas õunakoores või otse selle all. Sama reegel kehtib ka redise, porgandi ja kurgi kohta.