Eesti maakohti kimbutab perearstide põud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajal, mil osa arste kõrgema palga ja paremate töötingimuste pärast välismaale sõidavad, on vajadus nende järele Maarjamaa väiksemates kohtades põletavalt suur.

Näiteks on Valga maakond perearste otsinud aastaid ja ka eelmisel nädalal toimunud konkurss uute tohtrite leidmiseks ebaõnnestus. Maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiutalituse juhataja Ülla Visnapuu tunnistas meditsiiniuudiste portaalile Mu.ee, et neile laekus küll üks avaldus, kuid komisjon sellele kandidaadile oma toetust ei andnud.

Visnapuu nentis, et probleeme perearstide leidmisega on Valgamaal olnud juba 2005. aastast. Samas uskus ta, et tegemist ei ole ainult Valgamaa probleemiga. «Valgamaa on lihtsalt kõvema häälega oma muret kuulutanud. Probleem muutub kriitiliseks peagi terves riigis,» tõdes ta.

Perearsti otsingud pole vilja kandnud ka sellest hoolimata, et omavalitsused on tohtreid erineval moel meelitanud. «Ühel aastal pakkus Valga linn 100 000 krooni stardiraha, sellel korral pakkusime ametikortereid, aga konkursid pole siiski õnnestunud...,» rääkis Visnapuu.

Samas märkis ta, et noortele perearstidele tuleb nii-öelda motivatsioonipakette pakkuda, sest muidu neid kodumaal kinni ei hoia ja maapiirkonda tööle ei saa. «Kogu perearstiabisüsteem vajab ülevaatamist. On selge, et pikalt me selle süsteemiga vastu ei pea, seda muidugi juhul, kui me ei hakka Venemaalt, Lätimaalt jne endale arste tööle meelitama.»

Visnapuu rõhutas veel, et perearste otsitakse maakonda aga jätkuvalt edasi. «Meil oleks väga hea meel kui keegi konkursi lõppemisele vaatamata ühendust võtaks ja otsustaks Valgamaale tööle tulla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles