Harvardi ülikooli uuring näitab, et tüdrukutel, kes söövad rohkem karotenoidide rikkaid puu- ja köögivilju, esineb vähem healoomulisi rinnahaigusi.
Köögiviljad kaitsevad rinnavähi eest
Karotenoidid on tegelikult rühm pigmente, mis toodavad viljadele oranži, punast või tumerohelist värvi, kirjutab MSN. Arvatakse, et sellised ühendid on antioksüdantsed ja kaitsevad haiguste eest.
Healoomuliste rinnahaiguste all peetakse silmas mitmeid erinevaid rinnas aset leidvaid muutusi, millest mõned suurendavad ka rinnavähi riski.
Hiljutises Harvardi teadlaste teadustöös vaadeldi kokku 6600 neiu andmeid, kellest 122 esines rinnas healoomulisi muutusi. Andmeid vaadati aastatel 1996–2010. Uuring tõestas, et köögiviljade tarbimine kaitses rinnahaiguste eest. Nendel, kes olid köögivilju tarbinud, esines rinnahaigusi kaks korda väiksema tõenäosusega. Ka mitmed varasemad teadustööd on näidanud karotenoidide kaitsvat võimet rinnahaiguste tekkes.
Karotenoidide rikkad puu- ja köögiviljad on näiteks melon, spinat ja bataat.