Kõik teavad, et kui kevad saabub, siis võib garderoobist üles otsida heledad rõivad, kuid ka süües tasub tähelepanu pöörata valgetele köögiviljadele, mis tervisele palju head teevad.
Viis valget köögivilja, mida tasub rohkem süüa
Üldiselt on levinud arvamus, et mida värvilisem toit, seda tervislikum ta järelikult on, kuna paljud juur- ja puuviljad on tõepoolest värvikirevad, vahendab Huffington Post. Ent valged köögiviljad pakuvad just neid aineid, millest teisi toiduaineid tarbides võib väheks jääda – magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid.
1. Lillkapsas
Lillkapsas on selle aasta trend. Ühes teiste lehtkapsastega nagu brokoli, brüsseli kapsas ja kapsapea sisaldab lillkapsas kasulikke väävliühendeid, mis tugevdavad luukudet, hoiavad veresooni tervena ning omavad vähivastast toimet.
2. Seened
Seened on vähese kaloraažiga, rasva-, kolesterooli- ning gluteenivabad. Seened ei sisalda peaaegu üldse naatriumi, kuid annavad sööjale samas kaaliumi, seleeniumi, riboflaviini ehk vitamiini B2, niatsiini ehk vitamiini B3 ja D-vitamiini. See on suurepärane toiduaine kaalulangetajale.
3. Küüslauk
Lisaks sellele, et küüslauk maitseb hästi, aitab ta kaasa juuste kasvule ja hävitada aknet ning hoiab eemal külmetushaigused. Selle antioksüdantsed omadused aitavad kaitsta immuunsüsteemi.
4. Valge sibul
Sibulates sisalduv põletikuvastane keemiline aine nimega kvertsetiin aitab leevendada artriiti põdevate inimeste valu, samuti seostatakse aine tarbimist madalama vähi- ning südamehaiguste riskiga ning tugevama immuunsüsteemiga.
5. Kartul
Peaaegu kõikidel ameeriklastel (97 protsendil) jääb päevas puudu soovitatud kaaliumi kogusest ning 95 protsenti ei söö ettenähtud määral kiudaineid. Kaalu järgi arvestatuna annab valge kartul rohkem kiudaineid ja kaaliumi kui ükski teine levinum köögi- või puuvili. Kartul sisaldab lisaks C-vitamiini, vitamiini B6 ja magneesiumi ning väikses koguses ka kõrgekvaliteedilist proteiini. Muide, USAs peetakse kartulit ikka valgeks köögiviljaks.