Ligi kümnendik prostituutidest võib olla HIVi nakatunud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Möödunud aastal seksuaaltervise kliinikut külastanud ja Tervise Arengu Instituudi küsimustikule vastanud prostitutsioooni kaasatud naistest on enda sõnul HIVi nakatunud veidi alla kümnendiku ehk ligi 8 protsenti.

Kokku pakuti 2013. aastal HIVi ja sugulisel teel levivate infektsioonidega seotud tervishoiuteenuseid 195 naisele, kellest Tervise Arengu Instituudi küsimustikule vastas 120. Neli esmakülastajat ja viis korduvkülastajat on seejuures enda sõnul HIVi nakatunud. Kõik need neli esmakülastajat ning kaks korduvkülastajat olid narkootikume süstinud.

Ehkki suurem osa küsitletud prostitutsiooni kaasatud naistest – nii esma- kui korduvkülastajatest – oli end HIVi suhtes testinud vähem kui 6 kuud tagasi, oli end 6-12 kuud tagasi ning ka enam kui 12 kuud tagasi testinute osakaal üsna kõrge. Esimesel juhul ligi kolmandik ja teisel juhul ligi viiendik. Tervelt 13 protsenti esmakülastajatest ja 5,4 protsenti korduvkülastajatest ei ole end kunagi testinud.

B-hepatiiti on enda sõnul elu jooksul põdenud 14 protsenti esmakülastajatest ja 2,8 protsenti korduvkülastajatest ning C-hepatiiti vastavalt 13,6 ja 5,6 protsenti. Kõik kunagi B-hepatiiti põdenud esmakülastajad ja üks korduvkülastajatest olid narkootikume süstinud. C-hepatiiti põdenud esmakülastajatest viis ning korduvkülastajatest kaks olid narkootikume süstinud.

Kõigi esmakülastajate seas oli üks, kes oli elu jooksul narkootikume süstinud, ja kellel oli diagnoositud nii HIVi kui ka B- ja C-hepatiiti. Korduvkülastajate seas olid neid kolm.

Samuti selgus küsitlusest, et enamik ehk üle 90 protsendi külastajatest kasutas viimase vahekorra ajal kliendiga kondoomi. Ent    vaid 77 protsenti esmakülastajatest ja 88,2 protsenti korduvkülastajatest vastas, et kasutas viimase 4 nädala jooksul kliendiga seksuaalvahekorras olles kondoomi iga kord.

Samas oli aasta varem esmakülastajate seas oluliselt vähem neid, kes iga kord viimase nelja nädala jooksul kliendiga vahekorras olles kondoomi kasutasid (võrdluses korduvkülastajatega). 2013. aastal oli korduvkülastajate seas oluliselt vähem naisi, kes olid elu jooksul narkootikume süstinud.

Esmakülastajate puhul oli üpris kõrge nende naiste osakaal, kes ei osanud viimase kolme aasta jooksul diagnoositud sugulisel teel levivate infektsioonide kohta vastust anda.

Nii esma- kui korduvkülastajate puhul moodustasid umbes kolmveerandi vene rahvusest naised. Korduvkülastajatega võrreldes oli esmakülastajate seas rohkem põhiharidusega ning veidi vähem kesk-, kutse- või kõrgharidusega naisi.

Esma- ja korduvkülastajate keskmine vanus oli 35 aastat. Noorim külastaja oli 16- ja vanim 58-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles