Uuring: ka meestel esineb «menopaus»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste menopausi sümptomeid esineb umbes kahel protsendil keskikka jõudnud meestest
Meeste menopausi sümptomeid esineb umbes kahel protsendil keskikka jõudnud meestest Foto: SCANPIX

Briti uurijad on esimest korda välja selgitanud üheksa sümptomit, mida võib seostada mehe alanenud testosteroonitasemest tingitud menopausisarnase seisundiga, mille kohta kasutatakse terminit  «andropaus».

Kõige selgemateks märkidest algavast andropausist peavad uurijad hommikuste erektsioonide vähenemist, probleeme erektsiooni tekke ja kestusega, vähenenud seksuaalset sooritusvõimet, depressiooni ja meeleolu langust, selgub ajakirjas New England Journal of Medicine eile avaldatud uuringust.

Isegi seksile mõtlevad andropausi ikka jõudnud mehed vähem.

Kui naistel algab klimakteerium umbes 51-aastaselt, siis meestel ilmuvad sümptomid hiljem ja see aeg on äärmiselt individuaalne. Meeste üleminekuaastate ilminguteks on ka rasvaprotsendi suurenemine ja lihaste nõrgenemine.

Lisaks üldisele meeleolu langusele võib andropausiga seostada keskendumisraskusi, mälu nõrgenemist, ärrituvust. Nagu naised, kaebavad mehedki kuumahoogude, väsimuse, öise higistamise üle.

Uuringu tarbeks küsitleti 3369 meest kaheksast erinevast Euroopa riigist - sealhulgas Eestist -  vanuses 40 kuni 79 aastat, mõõtes ühtlasi nende hommikust testosteroonitaset. Uuringutulemuste põhjal võib meeste üleminekuaastaid seostada hüpogonadismiga, nendivad uurijad.

Hüpogonadism on seisund, mille puhul mehe munandid ei tooda enam piisavas koguses testosterooni, põhjustades olulisi muutusi mehe organismis ja igapäevases käitumises.

Üheks hüpogonadismi põhjuseks on normaalne vananemine, kuna mehe vananedes testosterooni tootmine ajapikku väheneb.

Täiskasvanuea peamisteks hüpogonadismi kaebusteks on erektsioonihäire, viljakusnäitajate langus, lihasmassi vähenemine, rinnanäärme suurenemine, väsimus ja keskendumisraskused, kuumahood ja luude hõrenemine ehk osteoporoos: sümptomid langevad suuresti kokku andropausi ilmingutega.

Siiski selgus, et meeste menopausi all kannatab vaid umbes kaks protsenti kesk- ja vanemaealistest meestest. Ühtlasi selgus, et meeste menopausi võib seostada nende üldise halva tervisliku seisundi ning ülekaaluga.

Uurijad loodavad, et andropausi täpsemate sümptomite väljaselgitamisest on kasu meestearstidele, kes oma vananevatele patsientidele testosterooniravi määravad. Viimastel aastatel on meeste üleminekuaastate leevendamiseks määratav testosterooniravi muutunud väga populaarseks, näiteks Ameerika Ühendriikides määravad arstid seda viis korda enam kui kümme aastat tagasi.

Terviseleht soovitab naistel katsuda oma üleminekueas meest paremini mõista - kui naised on eelnevalt karastunud premenstruaalse sündroomi ja tsüklihäiretega rinda pistes, siis mehe jaoks on tegemist sootuks uue kogemusega.

Samuti tuleks jälgida, et mehe menüüs oleks pidevalt  rohkelt vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad toiduaineid.

Menopausi terminit nii meeste kui naiste kohta ei maksaks käsitleda kui lihtsalt hormonaalseid muutusi, pigem keskea läbimise aega, mis hõlmab hormonaalseid, füsioloogilisi, biokeemilisi, psühholoogilisi ja hingelisi muutusi, soovitab Terviseleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles