Eesti tohtrid said loa hakata imikute peal nakkusvaktsiini katsetama

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Priit Simson

Ravimiamet andis sel nädalal Eesti laste-, pere- ja nakkusarstidele loa osaleda koostöös Saksamaa ja Hispaania meedikutega uue meningokokk-vaktsiini uuringus, mille käigus kontrollitakse ravimi toimet imikutel.


Eestis uuringut koordineeriva nakkusarsti Kai Zilmeri sõnul on uuringus osalevatele lastele tagatud uuringut läbiviivate arstide kõikehõlmav tähelepanu. «Uuringu käigus toimub lapse pidev jälgimine ja tihe kontakt arstiga. Kindlustunnet peaks lisama ka seniste uuringuetappide tulemused, mis näitavad, et väljatöötatud vaktsiini toimel tekivad vajalikud kaitsekehad ühe- kuni viieaastastel lastel ja noortel täiskasvanutel,» rääkis Zilmer ajalehele Meditsiiniuudised.

Uuringus osalemiseks tuleb ühendust võtta oma perearstiga või uuringukeskustega. Uuringut viivad Eestis läbi kogenud laste-, pere- ja nakkusarstid uurimiskeskustes Tallinnas ja Tartus. Enne uuringus osalemist tuleb igal lapsevanemal kinnitada kirjalikult, et nad on saanud ja mõistnud infot uuringu üksikasjade kohta.

Uuringu eesmärgiks on selgitada välja ravimi- ja biotehnoloogiafirma GlaxoSmithKline poolt välja töötatud vaktsiini tõhusus ning ohutus lapse organismis meningokokk-nakkuse vastu immuunsuse tekitamisel. Meningokokk-nakkus ohustab enim väikelapsi ning avaldub erinevate raskekujuliste haiguste nagu ajukelmepõletiku ja sepsise näol. Uuringus on oodatud osalema kokku 1380 last nende esimesel eluaastal, Eestist on võimalus osaleda 250 lapsel.

Uuring on saanud heakskiidu Tallinna Meditsiinuuringute Eetikakomiteelt ja ravimiametilt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles