WHO: varsti võib ka väike haav tekitada surmaohu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumidele resistentsed bakterid
Antibiootikumidele resistentsed bakterid Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas, et varsti võib isegi väike haav või põletik surmaohu tekitada.

WHO uuris ülemaailmselt, kui resistentsed on nüüd bakterid antibiootikumidele, kirjutab Helsingin Sanomat.

Antibiootikumide resistentsed on need bakterid, millel on immuunsus ühe või mitme antibiootikumi suhtes.

Bakter võib muutuda antibiootikumide vastu resistentseks, kui selles toimuvad mutatsioonid. Nii võib juhtuda, kui haigestunud isik ei tee antibiootikumiravi lõpuni.

Nõrgemad bakterid surevad antibiootikumide kuuri ajal, kuid tugevamad jäävad ellu. Kui kuuri ei viida lõpuni, jäävad organismi bakterid, mis on antibiootikumide suhtes resistentsed. Need vastupanuvõimelised bakterid hakkavad paljunema ning võivad hiljem olla ohuks ka teistele inimestele.

Kui sõrmele  tekkinud väikeses haavas tekib põletik, ei pruugi antibiootikumid seda suuta ravida. Selle tõttu võivad juba väikesed haavad tekitada surmaohu ja tuua kaasa surma.

WHO raportis rõhutatakse, et parim viis takistada resistentsete bakterite lisandumist on järgida täpselt arsti ettekirjutusi ja võtta arsti määratud ravimeid. Antibiootikumikuur tuleb alati lõpuni teha ning seda ka siis, kui sümptomid on ammu kadunud. Asjatundjate sõnul ei tohi kuuri ajal võtta mittemääratud ravimeid.

«Ilma kiire ja koordineeritud tegutsemiseta võib saabuda aeg, mil bakterid ei allu enam ühelegi antibiootikumile ning iga väiksemgi haav ja põletik, mida sai varem edukalt ravida, võib jälle eluohtlik olla,» selgitas WHO asejuht Keiji Fukuda.

Fukuda sõnul tuleb antibiootikumide tootmine ja arstide poolt nende väljakirjutamine võtta rangema kontrolli alla.

«Bakterite antibiootikumide resistentsuse põhjuseks on antibiootikumide vale ja hoolimatu kasutamine. Tõhusad antibiootikumid on olnud haiguste vastu võitlemises tähtsal kohal. Kui aga antibiootikumidega liialdamine jätkub, siis võivad tagajärjed kohutavad olla,» tõdes Fukuda.

WHO poolt avaldatud raport on esimene selline, kus käsitletakse bakterite antibiootikumide resistentsust. Raport koostati 114 riigi andmete põhjal.

WHO andmetel on maailma eri paikadest andmeid niinimetatud superbakterite kohta, mis ei allu enam ühelegi antibiootikumile. Sageli esineb neid haiglates.

Üks tuntumatest superbakteritest on MRSA, mille tõttu kaotab näiteks USAs aastas elu umbes 19 000 inimest, mis on rohkem kui aidsi põhjustav HI-viirus.

Farmaatsiatööstus on viimastel aastakümnetel arendanud vähe uusi antibiootikume.

Organisatsiooni Piirideta Arstid esindaja Jennifer Cohni sõnul on Süüria sõda hea näide selle kohta, kui vähemõjusad antibiootikumid nüüdisajal on. Seal on püütud antibiootikumidega ravida sõjatagevuses kannatada saanud lapsi, kuid need ravimid ei ole aidanud ning laste suremus on suur.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles