Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Doktoritöö: rukkileib aitab veresuhkrut kontrolli all hoida

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Piret Lakson
Copy
Rukkileib.
Rukkileib. Foto: Taimi Käos/Valgamaalane

Soomes avaldatud doktoritöö tulemustest selgub, et rukkileib aitab enam veresuhkrut alandada kui peenleib.

Doktoritöö viis läbi Jenni Lappi Ida-Soome Ülikoolist, kirjutab Yle. Töös leidis ta, et veresuhkru ja insuliini tase oli madalam neil, kes sõid ainult rukkileiba.

Uuringus osalesid terved vabatahtlikud, aga ka metaboolse sündroomiga inimesed, kellel on suurem risk haigestuda insulti, südameveresoonkonna haigustesse ja 2. tüüpi diabeeti.

Varasemad uuringud on näidanud, et täisteratoodete tarbimine vähendab 2. tüüpi diabeedi tekke riski. Soomes soovitatakse süüa kolm portsjonit täisteratooteid päevas.

Ehkki rukkileib on väga kasulik, on paljud Soome põllumehed rukki kasvatamisest loobunud ning küpsetajad on sunnitud rukist sisse ostma välismaalt.

Suured tootmisettevõtted nagu näiteks Fazer on alustanud kampaaniaid julgustamaks rukki kasvatamist kodumaal.

Tagasi üles