Uuring: kiiver lapse peakuju ei korrigeeri

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imikuid hakatakse rotaviiruse vastu vaktsineerima.
Imikuid hakatakse rotaviiruse vastu vaktsineerima. Foto: SCANPIX

Paljud lapsevanemad pelgavad, et lapse kolju pole õige kujuga ning kasutavad selle korrigeerimiseks kiivrit. Hiljutine uuring näitas, et abi sellest pole.

Enamik lapsi magab sellili ja seetõttu tekivad neil väiksed kolju väärarengud, kirjutab BBC. Näiteks on kolju ühe külje pealt või kukla juures veidi lapik. Kui üksikud juhtumid välja arvata, on tegu siiski kosmeetilise probleemiga.

Sellegipoolest leidub lapsevanemaid, kes püüavad lapse koljut kiivri abil vormida. Lapsed kannavad alates kuuendast kuust spetsiaalset kiivrit 23 tundi päevas, kuni nad saavad aastaseks. Kuid hiljutised uuringud tõestasid, et kiivrist pole abi ning sellel on mitmeid kõrvalnähte.

Hollandis uuriti 84 last, kellest pooled kandsid kiivrit ja teised mitte. Pärast teist sünnipäeva uuriti lapsi taas ja selgus, et erilist vahet kiivrikandnud ja tavaliste laste vahel polnud. Kusjuures õige koljukuju oli mõlemas grupis vaid veerandil lastest. Kiivrit kandnud lastest oli see 26 ja ilma selleta kasvanud lastel 23 protsendil. Kõik kiivrit kasutanud lapsevanemad mainisid kõrvaltoimeid nagu lööbed, higistamine, aga ka seda, et kiivri tõttu oli last raske kaissu võtta.

Hollandi Twente ülikooli uurija Renske van Wijk soovitab vanematel kiivrist loobuda, kuna see on kallis, kuid abi sellest pole. USA Seattle'i lasteuuringute instituudi professor Brent Collett soovitas lapsi panna ärkveloleku ajal hoopis rohkem kõhuli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles