Pidev luti imemine kahjustab lapse hambaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelaps. Pilt on illustreeriv.
Väikelaps. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Lapsele pidev luti andmine suurendab tunduvalt kaarieseriski, sest luti imemine aeglustab lapse suu iseeneseslikku puhastumist.

Mida kauem lutti kasutada või lapsele ööseks lutipudelit anda, seda suurem on kaariese tekke risk. Kahe-aastaseks saanud laps tuleb lutist võõrutada, selgub Oulu ülikoolis valminud teadustööst.

Põhiprobleem pole selles, mida laps joob, vaid kui sageli ta midagi muud peale puhta vee joob. Mida kauem on tema suus vedelikud peale puhta vee, seda suurem on risk tõsise kaariesekahjustuse tekkeks, ütles Iltalehtile hambaarst Päivi Ollila, kes täna kaitseb Oulu Ülikoolis oma laste lutipudelikaariese teemal kirjutatud väitekirja.

Seetõttu ongi ebasoovitav panna laps magama lutipudeliga, milles on magus jook. Kõige sagedamini kahjustuvad kaariesega ülemised esihambad.

«Öisel lutipudelil on lapse hammastele veelgi kahjulikum mõju kui lutil. Kui pikka aega lapsele uinumise hõlbustamiseks ööseks lutipudel voodisse kaasa panna, tekivad hammastele jäävad kahjustused,» hoiatas Ollila.

Luti kasutamine tuleks lõpetada kõige hiljem lapse kaheaastaseks saamisel. Vanematele kui üheaastastele lastele ei tohiks ööseks lutipudelit enam anda, lisas ta.

Ollila leidis, et luti pidev imemine aeglustab suu ise-eneseslikku puhastmist. Sülje pH-tase suus langeb, tekitades bakteritele paljunemiseks soodsa keskkonna. Eriti kahjulikult mõjub pidev luti imemine lapse esi-hammastele.

«Nii piima kui ükskõik mis muud vedelikku peale puhta vee sisaldav öine lutipudel suurendab ka hambaid kahjustavate  happerünnakute hulka,» hoiatas Ollila.

Lastel, kellele emad on imikueas pikka aega ööseks lutipudeli andnud, on 10-aastasena jäävhammastesse augud tekkinud, leitis Ollila oma teadustöös.

Uuringus vaadeldi rohkem kui 180 Oulu lapse hambaid kahe ja poole aasta vanuses, seejärel nende viiendal ja lõpuks kümnendal eluaastal. Kaariese teket analüüsiti nii küsitluste, hambaarsti kaartide kui süljetestide põhjal.

Kaarieseriski väljaselgitamiseks uuriti muu hulgas, kui kaua olid lapsed lutti ja öist lutipudelit saanud, kui sageli harjasid hambaid, kas ja kui palju tarbisid fluoritablette ja maiustusi.

Üks «kommipäev» nädalas

Lutipudelikaaries on tõsine, kuid ennetatav hammaste haigus, mis tekib siis, kui väikelapse hambad puutuvad liiga pikalt kokku süsivesikutega. Laste hammaste suuremate vaenlaste hulka kuulub peale suhkru veel tärklis. Seepärast tuleks piirata ka saiade ja küpsiste söömist.

Söögikordade ajal peaks last harjutama rohkelt vett jooma, sest vesi uhub hammastelt minema toidujäänused, millest toituvad kahjulikud mikroobid.

«Kaariese tekke risk on seda suurem, mida rohkem saavad lapsed maiustusi ja harvemini puhastavad oma hambaid,» ütles Ollila. Kindlasti tuleks taaselustada vana hea traditsioon - üks maiustustepäev nädalas, soovitas uurija.

«Ka perearstid ja hambapolikliinikud võiksid lapse kaarieseriske hoolikamalt uurida, et kahjustunud hambaid saaks aegsasti ravima hakata. Ka luti pikaajalise kasutamise ohtudest tuleks lapsevanemaid senisest enam teavitada,» leidis Ollila.

Nende laste hammaste seisukorda, kellel on selge hammaste kaariese tekke risk olemas, võiks tema sõnul edaspidi kontrollida süljetestide abiga. Süljetestide tulemused motiveerivad ka lapsevanemaid uurija sõnul rohkem oma laste hammastele tähelepanu pöörama.

Kaariesest kahjustatud hambaid on väikelastel raske ravida ning seetõttu seda enamasti ei tehta. Kui kahjustused on juba ulatuslikud ning põhjustavad valu ja on suureks infektsiooniallikaks (see on omakorda ohtlik kogu organismile), võidakse hambad ka eemaldada. Samas pole see eriti soovitatav, kuna selline enneagne hammaste eemaldamine võib rikkuda jäävhammaste lõikumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles