Tervisetõend muutub digitaalseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekontrolli tegijad hakkavad tervisetõendeid koostama elektrooniliselt
Tervisekontrolli tegijad hakkavad tervisetõendeid koostama elektrooniliselt Foto: SCANPIX

Vabariigi Valitsus kinnitas seaduse eelnõu muudatuse, millega ei pea enam mootorsõiduki juhtimisõiguse omamiseks või väikelaeva juhtimiseks vajalikku tervisetõendit esitama paberkandjal, vaid see muutub digitaalseks.

Tervisekontrolli tegijad hakkavad tervisetõendeid koostama elektrooniliselt ning edastavad need tervise infosüsteemi kaudu maanteeametile digitaalselt. Muudatus jõustub peale seda, kui Riigikogu on selle kinnitanud.

«Tervisetõendite väljastamise protsess muutub nii tõendi saajatele kui ka arstidele paindlikumaks ja mugavamaks, sest ära jäävad seni paberil asjaajamisega seotud probleemid,» ütles tervise- ja tööminister Urmas Kruuse. «Mootorsõiduki juhid ei pea enam viima pabertõendit perearstilt maanteeametisse, hoides nii kokku kõigi osapoolte aega,» lisas minister.

Uue korraga ühtlustuvad protsessid ja standardid kõigile tervistõendite väljastajatele. Minister Kruuse sõnul ei muutu ega karmistu sõiduki juhtimiseks vajalik terviseseisundi kontroll, vaid see muutub selgemaks ja ühetaolisemaks. «Selge ning ühtne kontroll autojuhtide tervise üle aitab muuta liiklust Eesti teedel ohutumaks,» lisas Kruuse.

Tervisetõendi taotlemiseks tuleb eelnevalt elektrooniliselt täita tervisedeklaratsioon patsiendiportaalis aadressil www.digilugu.ee, seejärel tuleb ühendust võtta oma perearstiga.

Uue korraga laieneb tervisetõendite väljastajate ring, sest lisaks perearstidele võivad tõendeid väljastada ka töötervishoiuarstid.

Tervisedeklaratsioonis esitatud andmed ning tervisetõendi info säilitatakse tervise infosüsteemis ning need aitavad vältida hilisemaid kordusanalüüse ja uuringuid.

Tervisedeklaratsiooni on erandkorras võimalik täita ka paberil enne arsti juurde minekut, kui dokumendivorm patsiendiportaalist alla laadida ja välja printida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles