Koer aitab lapsel paremini lugema õppida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerale ette lugemine arendab lapse lugemisoskust.
Koerale ette lugemine arendab lapse lugemisoskust. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide teadlased avastasid, et koerale ette lugemine arendab laste lugemisoskust.

Kahest katsest esimeses osales kümme kodus koolitatavat last, kes lugesid kord nädalas veerand tundi teraapiakoertele raamatut ette, vahendab Healthday.

Kümme nädalat kestnud eksperimendi viisid läbi UC Davise veterinaarmeditsiini kooli tudengid. Teraapiakoerad olid erinevatest tõugudest ning etteloetavad lood valisid lapsed ise.

Katse lõpuks oli selles osalenud 7-12 aastaste laste lugemisoskus märgatavalt paranenud – nad lugesid 30 protsenti sujuvamalt kui enne.

Teine katse viidi läbi kolmanda klassi õpilastega ning selle tulemusel paranes laste lugemisoskus 12 protsendi võrra.

Uuringu autor Martin Smith ütles, et valjusti ette lugemine on lugemisoskuse arenguks vajalik, kuid paljude laste jaoks on see hirmutav ja keeruline ülesanne. Pärast koertega tehtud katseid ütlesid lapsed, et tunnevad end loomale ette lugedes kindlamini ja vabamalt kui eakaaslaste või täiskasvanu kuuldes lugedes.

Uurijate sõnul tuleneb see teadmisest, et koerad ei nori eksimuste pärast ega naeruväärista vigade eest. Nad usuvad, et selle tulemusel areneb lapse lugemisoskus ja kasvab enesehinnang.

Smithi sõnul kasutatakse koeri sel moel juba üle kümne aasta ning USAs palju programme, mille raames lapsed nende abil oma luigemisoskusi treenivad. Siiani puudus aga kinnitus, et meetod tõesti toimib.

Kodutute loomadega tegelev Erika Hart ütles avastust kommenteerides, et lapsed võiksid kõigile koduloomadele ette lugeda.

«Soovitan lastel oma kaladele, hamstritele ja kassidele lugeda. Kui sul on lemmikloom, siis proovi talle ette lugeda,» ütles Hart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles