MRSA bakter võib omanikult lemmikloomale kanduda

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikloom.
Lemmikloom. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutine rahvusvaheline uuring lisab tõendust väitele, et sama MRSA bakteritüvi võib kanduda inimestelt lemmikloomadele – koertele ja kassidele.

Laiemas pildis näitavad need leiud, kuidas võib antibiootikumide kasutamine mõjutada nii inimesi kui ka loomi nakatavaid baktereid, vahendab ERRi teadusportaal.

Nimelt leidsid teadlased, et sellised bakteritüved olid muutunud resistentseks klindamütsiinile (palju kasutatud antibiootikumile), kuid olid tundlikud vähem kasutatud antibiootikumile erütromütsiinile, näidates, kuidas antibiootikumide kasutamine nii inimestel kui ka loomadel võib muuta bakterite populatsiooni.

Metitsilliinile resistentne Staphylococcus aureus ehk potentsiaalselt surmav MRSA võib liikuda ühelt liigilt teisele – nii näiteks on teada juhtum, kus loomaaias sündinud elevant suri pärast hooldajalt saadud nakkust.

Teadlased rõhutavad hügieeninõuete järgimise vajadust lemmiklooma pidamisel, sh sagedast kätepesu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles