Mida tähendab «olen praktiliselt kaine»?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsin/Õhtuleht

Psühhiaater Jüri Enneti järgi peitub oma enesetunnet sõnadega «olen  praktiliselt kaine» kirjeldava inimese taga tegelikult lõhnadega hulljulge.

Alkoholi tarvitanud inimesel, kes väidab, et ta on praktiliselt kaine, võib tegelikult olla kuni 0,5-promilline joove. Sellises seisundis autorooli istumine on ohtlik, sest enesekriitika alaneb. «Praktiliselt kainest» täiesti kaineks saamiseks kulub viis tundi, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Ütlused, et olen natuke võtnud, purjus või meri on põlvini iseloomustavad Enneti järgi inimest, kelle joove jääb vahemikku 0,5 - 1,5 promilli. See on kerge joove, mille puhul alaneb kriitika ja tähelepanu. Reageerimine on ebatäpne ja enesekontroll väär. Kainenemiseks kulub kuni 15 tundi.

1,5 - 2,5 promillise joobega inimeste suust võib kuulda ütlust «olen kergelt švipsis». Tegelikult on tegemist keskmise joobega, mis mõjutab nii keha kui vaimu funktsioneerimist. Sellega kaasneb ka enese üle- ja väärhindamine ning keskmist organismi mürgistust iseloomustav pohmelus. See viitab ka alkoholi kuritarvitamisele ning kainenemine võib aega võtta isegi 24 tundi.

2,5 - 3,0 promillises joobes tunnistab inimene, et olen päris napsune. Psühhiaatri sõnul on aga sellises olukorras tegu juba raske joobe ja mürgistusega ning inimene vajaks haiglaravi. Raske joobega kaasnevad mõtlemise ja kõne ebaselgus, tasakaaluhäired ning mälulüngad. Mõistagi tugev pohmelus. Samuti viitab see kroonilisele alkoholismile. Kainenemiseks võib minna 30 tundi ja välistatud pole ka pöördumatud tervisehäired.

Kõrgemad promillid on Enneti järgi juba eluohtlikud ning taolist joomist võiks nimetada isegi alkohoolseks suitsiidikatseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles