Puukidega leviva borrelioosiga võitlemiseks valmib uus vaktsiin

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus arendatav borrelioosivaktsiin mõjub puugi sees.
Uus arendatav borrelioosivaktsiin mõjub puugi sees. Foto: SCANPIX

Mullu pea 1800 eestimaalast kimbutanud puukborrelioosiga võitlemiseks võib mõne aasta pärast valmida uus vaktsiin, praegu borrelioosivastast vaktsiini kasutusel pole.

Borrelioosi vaktsiiniga läks uuele katsele ravimifirma Baxter. Eelkliinilised uuringud on valmis ja käimas esimese faasi kliinilised uuringud, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Baxteri Põhjamaade meditsiiniline juht Rolf Gustafson avaldas lootust, et kui arendustöö hästi sujub, siis on valmis vaktsiin müügil kuue või seitsme aasta pärast.

Baxter on ka varem borrelioosi vaktsiini arendamisega tegelenud, kuid eelmine projekt jäi katki. Katkestamise põhjuseks olid vaktsiini kõrvaltoimed ja meditsiinilise kontseptsiooni vananemine.

Praegune vaktsiin põhineb antikehal, mis ründab puugi sees olevat bakterit kohe, kui putukas on endale inimese verd sisse imenud.

Ravimifirmal GSK oli sarnane vaktsiin olemas juba kümme aastat tagasi, kuid see toimis vaid Põhja-Ameerikas levinud borrelioositüvedele. Seetõttu ei tasunud vaktsiini tootmine end majanduslikult ära. Lisaks oli see üsna kallis, eeldas iga-aastast uuesti vaktsineerimist ning tõi kasutajatelt hulgaliselt teateid kõrvaltoimetest.

Gustafson kinnitas, et nende vaktsiin sobiks kasutamiseks nii Ameerikas kui ka Euroopas ja seega peaks nõudlus olema piisavalt suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles