Ka ühekordne purjutamine laastab tervise

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Nädalavahetusel joodud suurem kogus alkoholi teeb tervisele kurja ka siis, kui sellist napsitamist üliharva harrastada.

Massachusettsi ülikooli arstiteadlased värbasid vabatahtlikke mehi ja naisi, kes polnud alkoholisõltlased. Seejärel pidid katsealused jooma nii palju, et nende veres ulatus alkoholisisaldus vähemalt 0,8 promillini. Kõikidelt katses osalejatelt võeti vereproovid nii eksperimendi ajal kui 24 tundi pärast napsitamist, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator ajakirjas PLoS One ilmunud uurimust.

Selgus, et purjus inimeste verre hakkasid kiiresti kogunema endotoksiinid. Need on mürgid, mida toodetakse mikroobide rakuseintes. Toksiinid vabanevad bakterite hukkumisel.

Lisaks oli kõikide vabatahtlike veres ka soolebakterite pärilikkusainet. See viitab, et purjus inimese soolestiku limaskest muutub paremini läbitavaks ja soolebakterid jõuavad kergesti vereringesse. Naistel oli bakterimürke kehas tunduvalt rohkem kui meestel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles